Dostupni linkovi

BRISEL


Predsedavajuchi Evropske komisije ZZoze Manuel Barozo odbacio je danas predlog budzzeta Evropske unije za period od 2007-2013, koji je dostavila Velika Britanija, ocenivssi da je "neprihvatljiv" i "nerealan". Barozo je rekao da u tom predlogu "uopsste ne postoji zzelja" da se finansira prossirena Unija, koju sada ccini 25 cclanica.
"To nije realisticcno imajucci u vidu prossirenu Evropsku Uniju i mnogo jaccu Evropu koju zzelimo da stvorimo. Britanski predlog budzeta ima u vidu mini Evropu, a ne prossirenu Uniju i jaccu Evropu koja nam je potrebna," istakao je Baroso.
Velika Britanija dostavila je novi predlog budzzeta koji predvidja znaccajno smanjenje potrossnje, pre svega za pomoch novim cclanicama, za 14 milijardi evra, odnosno za 8,5 odsto za period od sedam godina. Ukupni budzet koji predlazze zvaniccni London iznosi 846 milijardi evra, ssto je znaccajno smanjenje u odnosu na predlog Luksemburga od 871 milijarde evra. Luksemburg je predsedavao EU u prvoj polovini ove godine.
Britanija je, medjutim, izrazila spremnosti da izdvoji dodatnih osam milijardi evra za prossirenje EU na istok, bilo tako ssto che prilozziti jednokratnu sumu ili tako ssto che se odrechi povrata sredstava iz zajedniccke kase koja che biti dodeljena kao pomoch novim cclanicama. Britanski ministar inostranih poslova Dzek Stro.
"Ovaj predlog pomazze novim cclanicama u uveccanoj Evropskoj Uniji u gradnji njihovih ekonomija i drusstava. Istovremeno, time se omogucuje pravednija distribucija trosskova medju bogatijim nacijama", istakao je Stro.
XS
SM
MD
LG