Dostupni linkovi

Budućnost Kosova nije monopol političkog rukovodstva


Cilj ovog okruglog stola, u kojem ucestvuju pravni strucnjaci,analiticari i sociolozi iz Kosova i Srbije je, prema recima direktora IDERK-a Fadilja Malokua podizanje interesovanja kosovske i srpske javnosti o istorijskim odlukama koje trebaju da donesu politicki establismenti u vezi sa politickim statusom Kosova.

“Ucesnici ovog sastanka, sa obje strane, nisu pod hipotekom odgovornosti odlucivanja o ovom procesu, jer mi nismo adresa koja ce odlucivati o ovom izuzetno znacajnom procesu za nase dve zemlje. Medjutim, sa druge strane to ne moze da bude monopol jedne grupe ili politickog establismenta bez da se saslusaju i stavovi drugih delova drustva”, rekao je Maloku.

“Mislim da gradjani Kosova imaju pravo da se upoznaju sa sustinom pregovora I mislim da jedna gradjanska rasprava u smislu dvaanja dovoljnih informacija u vezi sa procesom pregovora u koji je uslo Kosovo manjka I u tom smislu informacije koje gradjani dobiju dolaze od politicara”

Direktor Foruma za enticke odnose iz Beograda Dussan Janjic je istakao kako kosovari treba da ubede medjunarodnu zajednicu da se na Kosovu moze izgraditi funkcionalno drustvo, koje je u stanju da vodi samu sebe,

“I tek onda ce biti mnogo lakse i Beogradu i Skoplju da podrze da ”treba ici na ono sto se zove medjunarodno pravni kapacitet. Hoce li to neko nazvati nezavisnost, uslovna nezavisnost, tranziciona nezvaisnost ili visoki stepen autonomije, to nije najrelevantnije. Ja u buducnosti vidim Kosovo kao drustvo sa funkcionalnom i efikasnom strukturon, koja ce funkcionisati prema pravilima EU i koje ce zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom biti clan Evropske Unije”, rekao je Janjich.

Nenad Djurdjevic,iz Beograd pak smatra kako ce razgovori o statusu znaciti definisanje statusa Kosova, kao statusa u tranziciji koji ce voditi prema evroatloanskim tranzicijama koji ce i ceo region voditi ka EU.
“Hoce li pri tome Kosovo sa punim suverenitetom i medjunarodnim priznanje, kao deo nekog veceg regionalnog aranzmana, ili kao neka druga opcija suvereniteta uci u EU su teme o kojima ce se pregovarati”, rekao je Djurdjevich.

Okrugli sto nastavlja i sutra rad raspravom o politickom statusu i odgovornosti medjunarodne zajednice za buducnost Kosova.
XS
SM
MD
LG