Dostupni linkovi

Novinari i dalje izloženi represiji


Mada se očekivalo da će pritisci na medije prestati odlaskom Slobodana Miloševića sa političke scene Srbije, odluka Komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava samo je potvrdila da su novinari u ovoj zemlji i dalje izloženi različitim oblicima represije. Ne samo da predstavnici medija gotovo svakodnevno trpe pretnje, uvrede i fizičke nasrtaje, već brojne sudske tužbe i dalje predstavljaju jedan od najefikasnijih načina za kontrolu sredstava javnog informisanja. Stoga su se na kraju zbog presude protiv protiv urednika “Kikindskih” novina Željka Bodrožića umešale i Ujedinjene nacije, u čemu predsednica nevladine organizacije YUKOM Biljana Kovačević Vučo, vidi prelomni trenutak:

“Mi imamo prvu odluku Međunarodnog komiteta za ljudska prava koja je u rangu Evropskog suda za ljudska prava gde je priznato da su povređena prava na izražavanje novinara koji je na bazi činjenica koje su opšte poznate i koje nisu bile sporne, komentarisao ponašanje jednog pripadnike političke elite. Ova odluka bi trebala da ima veliki značaj. Ovo bi trebalo da bude prekretnica za našu zemlju i ona bi zapravo trebalo sada da postavi novi standard koji je važeći u Evropi.”

Sam Željko Bodrožić je, nakon što je osuđen zbog teksta u kome je direktora firme “Toza Marković” Dmitra Šegrta podsećao na njegovu saradnju sa bivšim režimom, sa olakšanjem primio odluku Komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava:

“Posebno mi je drago zato što su na suđenja dovođeni autobusima radnici iz ‘Toze’, sve je bilo spremno za linč. Na kraju je čak bilo i fizičkog obračuna tako da mi je sad ova satisfakcija mnogo znači.”

Pomoćnik ministra kulture i medija u Vladi Srbije Petar Ignja, kaže da će ovo ministarstvo inicirati ukidanje presude protiv Željka Bodrožića:

“Naravno da Ministarstvo kulture insistira da se ukine ta presuda, da se poštuju međunarodne obaveze. Slobodno novinarstvo polako osvaja našu zemlju. Mi smo danas, ipak, slobodniji nego pre. Slučaj Bodrožića je karakterističan i to što je samo jedan jedini primer govori da situacija nije loša.”

Vlasti u Srbiji uprkos više puta ponovljenim obećanjima još uvek nisu rasvetlile ubistva novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. S druge strane, pojedinim predstavnicima medija se i dalje preti da će završiti poput njihovih kolega. U pretnjama povremeno učestvuju i najviši predstavnici vlasti, što za medijskog analitičara Velimira Ćurgusa odaje sumornu sliku o stanju medijskih sloboda u Srbiji:

“Dobro je da postoji neki spoljni autoritet u svemu ovome ko može da interveniše. Nije dobro što takvih povoda ima sve više, što još uvek postoji krivica u pisanju a ne da je to deo nekog građanskog prava itd. Mislim, opšta ideja da novinari i mediji krivično odgovaraju je apsolutno nespojiva sa našim željama i očekivanjima da budemo deo Evrope i civilizovanog sveta s jedne strane, s druge strane je očigledno da je situacija posledica pre svega političkih prilika i onoga što nam se dešava, gde naravno u medijima i među novinarima se traže krivci i odgovorni za sve ono što se dešava oko nas.”
XS
SM
MD
LG