Dostupni linkovi

Počelo prvo suđenje po haškoj optužnici


Prvooptuženi za zločine na području zvorničke opštine Branko Grujić, predsednik ratnog štaba Zvornika 92. godine, rekao je pred sudskim većem Okružnog suda za ratne zločine u Beogradu da ne prizanje krivično delo koje mu se stavlja na teret, i to je da je znao a nije sprečio ubistva i mučenja najmanje 22 Bošnjaka civila i proterivanje 1822 civila, koje su izvršili pripadnici Žutih osa Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragičević. Istim navodima tereti se i Branko Popović zvani Marko Pavlović. Trećeoptuženi Duško Vučković iznenada je preminuo 20. novembra ove godine u pritvoreničkoj ćeliji Okružnog zatvora u Beogradu. Advokat Dragoljub Todorović iz Fonda za humanitarno pravo je sa stanovišta obrane zadovoljan pojavljivanjem prvooptuženog Branka Grujića:

“Vrlo sam zadovoljan što je Grujić odlučio da se brani i da govori jer se u istrazi branio ćutanjem. Ovaj njegov iskaz cenim takođe zadovoljavajuće za moju stranu tako što praktično on priznaje sve navode optužnice, sve događaje o kojima se izjašnjavao s tim što sebe isključuje, iako je on tamo bio, iako je vrlo teško da sebe isključi zbog toga što postoje pisani dokazi šta je on sve bio i kako se to odvijalo. Dakle, ovo što je on rekao ja sam zadovoljan i smatram da ako ovako nastavi da ćemo dobro završiti ovo.”

Advokati odbrane stavili su primedbu na način pribavljanja dokaza i tražili izuzeće iskaza koji su njihovi kljineti dali haškim istražiteljima u Sarajevu i Brčkom. Advokat Miroslav Perković:

“Iz tog razloga što je ovo prvi haški predmet koji je ustupljen nama, uvedeni su nekakvi dokazi koji se po sasvim nekim drugim principima i pravilima prikupljaju i što je suprotno našim odredbama i našem ustavu. Tako da smo mi tražili da se izdvoje pojedini dokazi. Međutim, sud je za sada to odbio i mi ćemo dalje insistirati na tome.”

Prvoptuženi Branko Grujić je tokom svog izlaganja kazao da ga je sa privremene funkcije predsednika kriznog štaba razrešio Željko Ražnatović Arkan, u aprilu uoči početka borbi, ali da je po okončanju sukoba nekoliko dana kasnije, izabran za predsednika ratne vlade, sve do sredine jula kada je ponovo razrešen. Tvrdio je da nije čuo za logore Novi dom i Dom kulture u Čelopeku. Optužnica tereti grupu Žute ose da su sa autobuske stanice Zvornik odveli 174 meštanina sela Divića, dok su dvojica nepoznatih muškaraca poveli 11 osoba koji se više nisu pojavile žive. Takozvanim Žutim osama i njihovom saborcu po nadimku Pufa stavljaju se na teret teška zlostavljanja i sakaćenja zatvorenika. U optužnici stoji da su od zatvorenih lica uzimali novac i zlatni nakit, nad njima vršili sakaćanja i ubistva sa nanošenjem velikih patnji, naređivali međusobno tuču između zatvorenika, zatim prisiljavala očeve i sinove na protivprirodni blud, piše u optužnici koju je pročitao tužilac Milan Petrović. Suđenju su prisustvovali rođaci oštećenih porodica ali i svedoci. Amir Mustafić:

“Po mom mišljenju, s obzirom da sam ja sudionik tih događaja, čini mi se da je trebalo proširiti optužnicu s obzirom na događanja koja su se desila. Konktretna stvar, optuženi su za ubistva 19 Bošnjaka iz naselja Divić, znamo da je oko stotinu ljudi poginulo koji su bili svi zajedno, koji su ubijeni, nestali itd. Svi su bili u jednom Domu kulture u Ćelopeku, dakle, da su maltaretirani, mučeni, ubijani itd. Na osnovu toga ono što znam konkretno jeste da je optužnicu trebalo proširiti. Ja sam poznavao samo jednog koji je dolazio nama, konktretno Marko Pavlović. Dakle, postoji svedoci, zna se ko je naredbodavac, ko je izvršilac, postoje svedoci koji su preživeli. Na osnovu tih iskaza ono što znam konkretno o izvršiocima je samo znam Marka Pavlovića koji je bio u strukturama tim, dakle, tim vlastima Zvornika.”

Inače, ovo je prvi sudski proces za ratni zločin koji je Haški tribunal ustupio srpskom Veću za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG