Dostupni linkovi

Protestom zatražena oslobađajuća presuda


Mirovni marš “U očekivanju oslobođenja”, kako su ga nazvali organizatori - udruženja proizašla iz borbe Oslobodilačke vojske Kosova i Unija nezavisnih studenata Univerizteta u Prištini, je započeo u 12.00 časova ispred Filološkog fakulteta u Prištini i kretao se glavnim ulicama kosovskog glavnog grada. Tokom protesta nije bilo političkih govora, sem uzvikivanja imena Fatmira Ljimaja i OVK. Učesnici marša su se razišli u miru.

Generalni sekretar Demokratske partije Kosova i tokom rata portparol Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići je tokom protestne šetnje medijima izjavio kako je protest volja građana Kosova protiv nepravdi koje se čine u ime pravde, a uperene su protiv albanskog naroda i plodova rata.

U Haškom tribunalu za 30. novembar je najavljeno objavljivanje odluke sudskog veća u vezi sa optužnicom protiv Limaja, Balaja i Musliua. Oni su optuženi za ubistvo 22 albanska i srpska civila, kao i za nezakonito pritvaranje i mučenje pritvorenih Albanaca i Srba u logoru Lapušsnik, u opštini Glogovac, u proleće i leto 1998. Ljimaj je u to vreme bio zapovednik OVK u području Mališeva, Musliju komandant logora Lapušnik, a Baljaj stražar.
XS
SM
MD
LG