Dostupni linkovi

BiH bilježi pad na listi konkurentnosti


Bosna i Hercegovina, prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, nalazi se na 95. mjestu, od 117 zemalja svijeta, po konkurentnosti. Za razliku od prošle, kada je zemlja zauzimala 81. mjesto, ove godine je prema analizi indeksa javnih institucija, makroekonomskog okruženja, te tehnološkog indeksa, pala za 14 mjesta, što je prema ocjenama ekonomskih stručnjak više nego alarmantan podatak.

Profesor Ekonomskog fakulteta Zlatko Lagumdžija:

“Ne možemo se mjeriti sa Finskom i sa Amerikom. Međutim, kad se mjerimo sa zemljama u regionu, tu očigledno imamo problem: Slovenija, koja je već ušla u Evropsku uniju, je ponovo skočila; Rumunija i Bugarska vidi se da ulaze u Evropsku uniju; Hrvatska je značajno odmakla naprijed, dok su Makedonija, Srbija i Crna Gora, koje su prošle godine bile iza nas, pretekle nas za - istina ne baš veliki broj poena, ali su nas, nažalost, pretekle.”

Akademik Božidar Matić:

“Uvozimo destiliranu vodu. Tko zna šta je tehnološki proces, ja mislim da jednostavnijeg tehnološkog procesa nema. I to zemlja koja je 1990. izvezla prve litre svoje teške vode.”

Zamjenik Visokog predstavnika u BiH, Edvard Batler, smatra da BiH sa konkuretnim brojkama koje su prikazane u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma ne može sebi priuštiti da bude dio Evropske unije:

“Postoje poboljšanja u posljednjih 10 godina, ali da biste dobili status kandidata u Evropskoj uniji, morate racionalizovati državu koja će raditi za svoje građane. Hrvatska, ali i ostale zemlje u regiji su ispred BiH. Građanima treba obezbijediti bolji životni standard. BiH treba da siđe sa tribina na teren i da se počne takmičiti u globalnom smislu.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić, smatra da prezentovani izvještaj ne oslikava stanje u zemlji jer, prema njegovim riječima, situacija na terenu je bolja od one koja je prezentovana:

“Ja hoću da vjerujem da najveći problem koji imamo kada govorimo o trenutnom stanju u ekonomiji u BiH i sveukupnom stanju u BiH, čak i po svim ovim segmentima koje posmatra Izvještaj o kompetentnosti zemlje, radi se o nedovoljnoj usaglašenosti. Naš rast NDP-a od 6 posto ne može se posmatrati kao nešto što nas pozicionira na ovako niskim mjestima.”

Profesor Zlatko Lagumdžija uputio je kratku repliku na Terzićev osvrt o izvještaju:

“Ovo nije izvještaj o kompetentnosti zemlje, nego o komeptitivnosti - za vašu informaciju.”
XS
SM
MD
LG