Dostupni linkovi

Prva balkanska glazbena televizija


Osnivači „Balkanica MTV“, Osječanin Alan Borbaš, te Dragoljub Milosavljević iz Srbije i Viktor Kasamol, vlasnik Bugarske Fen TV, smatraju da su dobro uložili zajednički milijun i pol eura i da će program koji emitira njihova televizija, što se gledanosti tiče, na Balkanu zasjeniti svjetski poznati MTV. Alen Borbaš kaže kako su na ideju stvaranja glazbene televizije Balkana prilikom jednog koncerta Srpskih folk zvijezda u Bugarskoj, zajednički došli on i Viktor Kasamol. Ubrzo im se pridružilo i pojačanje iz Beograda:

„Ustvari nas je spojio Dragoljub Milosavljević, poznat kao Cvrčak, on je u stvari producent i završio je škole u Americi, koji radi jedno 50 posto spotova na području Jugoslavije. Dogovoreno je da Viktor, koji ima svoju televiziju u Bugarskoj, pokriva područje Bugarske, Rumunije, Grčke, Albanije, Turske, dok smo se Cvrčak i ja dogovorili se da je naš taj dio Makedonija, Srbija, Bosna, Hrvatska i Slovenija.“

Borbaš kaže kako „Balkanika MTV“, koja se od 18. studenoga ove godine, može vidjeti putem satelita Eutelsat, emitira spotove i ljestvice tzv. „Narodnjačke glazbe“, vrlo popularne u svim zemljama na prostoru Balkana. Upitan kako je pristao sudjelovati u projektu koji u svom imenu sadrži riječ „Balkanski“, od čega u Hrvatskoj mnogi zaziru, tvrdeći kako ta zemlja nije na Balkanu već da pripada srednjom evropskom krugu, Borbaš kaže:

„Evo i Evropska zajednica i svi nas tretiraju kao Balkansku zemlju. Tako da mi smo nekako zapadni Balkan. Mi bi smo htjeli pobjeći od toga, ali ne možemo. Tako da ni meni nije smetao taj naziv.“

Borbaš je prvi u Hrvatskoj, još prije desetak godina, počeo dovoditi folk zvijezde iz Srbije, što je tada, kako kaže, bilo prilično riskantno. Prije koncerata bilo je dojava o podmetnutim bombama, negodovanja i prosvjeda. No, kako su ratne godine odmicale, ljudi su to počeli prihvaćati kao nešto posve normalno. U srbijanskoj folk glazbi posebno uživaju mladi, kaže Borbaš, a njegov disko klub „Oks“ u Osijeku postao je sinonim za tu vrstu glazbe.

Osim na satelitu, do sljedeće godine, „Balkanika MTV“, moći će se vidjeti i na mnogim kablovskim televizijama u zemljama bivše Jugoslavije, a u sljedećoj godini bit će otvorena i dva studija, u Osijeku i Beogradu.
XS
SM
MD
LG