Dostupni linkovi

Masovne grobnice su dokaz zločina


Masovne grobnice su nasleđe koje će nositi generacije u Srbiji sve dok se ne sazna potpuna istina, izjavila je u Prištini Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo. Na konferenciji “Nestala lica na Kosovu”, u organizaciji Fonda, Kandić je kazala da je, radi žrtava i budućnosti, neophodno da počinioci odgovaraju za svoje zločine.

Prema podacima Fonda, na Kosovu se trenutno kao nestalo vodi još 2.488 lica, od toga 1.785 Albanaca, 538 Srba i 165 pripadnika ostalih manjina. Istovremeno, podaci govore da je u masovnim grobnicama u Srbiji pronađeno ukupno 836 tela ubijenih Albanaca, a da su od tog broja do danas porodicama predata 632 tela. A kada je reč o ubijenim Srbima i drugim nealbancima, do danas su pronađena i identifikovana 153 tela:

Masovne grobnice su u Srbiji otkrivene nakon smene Miloševićevog režima, tada smo saznali za Batajnicu, Perućac i Petrovo selo. Tada su počele ekshumacije, kaže Nataša Kandić:

“U Batajnici su nađena tela koja su u velikom stepenu bila uništena, znači bila su izložena vatri. Nađena su tela koja su, od prelaska teških mašina preko njih, bila u delovima, nađena su tela koja pokazuju da su neki pre nego što su doneti u te masovne grobnice verovatno bili negde zatvoreni.”

Prema rečima direktorke Fonda za humanitarno pravo, identifikacija tela je pokazala da su kosovski Albanci ubijani uglavnom grupno, zatim sahranjivani, a potom su ta tela iskopavana i prenošena u Srbiju. To se najviše dešavalo u Meji kod Đakovice, Suvoj Reci, Vučitrnu, Glogovcu i još nekim mestima. Kandić je izjavila kako je jedino u vezi sa zločinom u Suvoj Reci pravda možda zaodovljena, jer je u Beogradu uhapšeno devet policijaca, od kojih je šest aktivno, a kojima će se suditi za ratni zločin:

“Znači, masovne grobnice u Srbiji pokazuju šta se ovde događalo za vreme NATO bombardovanja i to je nešto što jeste nasleđe koje će nositi generacije u Srbiji, sve dok se ne razjasni i poslednji slučaj.”

Prema rečima Nataše Kandić, neophodno je saznati istinu o ubijanjima koja su se dešavala i posle juna 1999. godine, kada su žrtve najčešće bili Srbi:

“Nisam očekivala da će neki Albanci uzeti pravdu u svoje ruke i moje duboko uverenje je da među onima koji su odgovorni za nestanak, otmice i kidnpovanja Srba, da to nikako nisu oni koji su žrtve, to su neki drugi ljudi koji su smatrali da dolazi njihovo vreme i da će na taj način dokazati svoj patrotizam prema Kosovu.”

Na konferenciji je istaknuto kako je radi žrtava i budućnosti neophodno da se otkrije šta se tačno dogodilo, te da počinioci odgovaraju za svoje zločine. U skladu s tim, Kandić je predložila i formiranje Međunarodne komisije za žrtve.

Inače, na konferenciji je došlo do manjeg incidenta. Naime, jedan od učesnika, publicista Nusret Plana, je otužio prisutnog Milorada Spasića, inače člana porodice nestalih, da je kao pripadnik srpske policije počinio zločine na Kosovu, te da ima video kasetu kojom to može i da dokaže. Nakon toga je Spasić kazao kako je nevin i da je već 13 godina u penziji, a da će svako ko ima nešto protiv njega to morati da dokaže na sudu. Potom je sin prozvanog Milorada Spasića, Simo Spasić, inače predsednik Udruženja porodica nestalih i ubijenih Srba sa Kosova, kazao da svi koji su počinili zločine, bez obzira na njihovu veru i naciju, treba da se nađu u Hagu.
XS
SM
MD
LG