Dostupni linkovi

Obilježen Dan državnosti...


U Mrkonjić Gradu obilježen je 25. novembar 1943. godine, dan kada je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a. Po šezdeset drugi put okupili su se u Mrkonjić Gradu predstavnici Saveza udruženja boraca BiH, učesnici Narodnooslobodilačkog rata, te vijećnici ZAVNOBIH-a.

Organizator ovogodišnje manifestacije je Udruženje saveza boraca NOR-a Mrkonjić Grada. Predsjednik Udruženja, Slavko Martić:

“Obilježavanje Dana državnosti BiH je obilježavanje istorijskog zasjedanja Prvog ZAVNOBIH-a, koje je održano u Mrkonjić Gradu 25./ 26. novembar 1943. godine. Ovoj manifestaciji ZAVNOBIH-a prisustvovalo je 247 delegata, izabranih iz svih krajeva Republike BiH, među njima Srbi, Hrvati i Muslimani, odnosno Bošnjaci. Ovogodišnje obilježavanje 62. godišnjice je svečano i radno.”

Plato ispred Doma ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu danas je bio prepun učesnika Narodnooslobodilačkog rata: iz Bugoojna, Donjeg Vakufa, Jajca, Konjica, Bihaća, Banje Luke i ostalih gradova BiH. Svi su oni došli sa jednim jedinim ciljem - da obilježe 25. novembar koji im svima mnogo znači:

“Zna se šta je to za sve učesnike rata i sav pošteni narod koji je ovo bio i radio, dočekao i oslobodio.”

“Ja sam bio ovdje kad je bilo zasjedanje ZAVNOBIH-a.”

“Veliko, znači - tada je bilo oslobođenje BiH - bilo je boriti se protiv svih neprijatelja.”

“Šta znači to? To je državnost BiH, eto to.”

“Mi smo uzeli to da obilježavamo dok smo mi živi, jer ipak je ZAVNOBIH stvaranje države Bosne i Hercegovine u Mrkonjić Gradu.”

U sklopu obilježavanja 62. godine od Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu položeni su i vijenci pažnje i poštovanja na zgradu Muzeja ZAVNOBIH-a. Vrata Muzeja, međutim, ni ove godine nisu otvorena za sve one koji su došli danas u Mrkonjić Grad da odaju počast 25. novembru.
XS
SM
MD
LG