Dostupni linkovi

Rešenje statusa se ne sme odlagati


Proces rešavanja statusa Kosova ne može se i ne sme odlagati beskonačno, izjavili su zvaničnici kosovskih institucija. Do ovakvih ocena dolazi nakon što je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Marti Ahtisari u Prištini izjavio da se ne može odrediti vremenski okvir u okviru kojeg će se finalizovati proces definisanja statusa, te da to zavisi od samih učesnika.

Muhamet Hamiti, portparol predsednika Kosova Ibrahima Rugove, kaže kako se čitav proces treba završiti u periodu manjem od godinu dana:

“Međunarodni proces za statusa Kosova mora se završiti u optimalnom roku, bez nepotrebnog kašnjenja. U interesu je Kosova da to budu meseci, odnosno manje od godinu dana, a sredina 2006. godine je optimum.”

Prema rečima Sulja Uksinija, šefa kancelarije za informisanje u Vladi Kosova, Vlada se zalaže da se proces definisanja statusa završi polovinom naredne godine:

“Vlada Kosova se zalaže da se pregovarački proces uspešno završi do sredine 2006. godine, te da se realizuje volja naroda za nezavisnošću i integracija u Evropsku uniju.”

Predstavnici međunarodne zajednice su više puta isticali da odlaganje rešenja statusa nije poželjno. Marti Ahtisari nije odredio datum, ali je naglasio da se mora raditi što je brže moguće. Stoga kosovske vlasti ocenjuju da pregovarački proces neće trajati neograničeno. Međutim, šef parlamentarne grupe opozicione Demokratske partije Kosova, Jakup Krasnići, ocenuje kako je Ahtisarijeva izjava pametan potez:

“Odluka da se ne odredi vremenski okvir za razgovore je pametna stvar, s obzirom da šatl diplomatija neće biti lak posao.”

Istovremeno, pored izjava međunarodnih zvaničnika, koje se odnose na vremenske okvire, na Kosovu se komentariše i terminologija vezana za status. Međunarodni zvaničnici koriste izraz budući status, a na Kosovu se kaže da definisanje statusa mora biti konačno. Prema rečima Hamitija, nakon privremene međunarodne administarcije, Kosovo treba da dobije nezavisnost kao finalno rešenje:

“Bez obzira da li neko kaže budući status, što je rečnik UN, ili finalni status, nezavisnost je rešenje koje građani Kosova čekaju nakon šest godina privremene administracije UN.”

*****

Plan predsednika Srbije o podeli Kosova na albanski i srpski deo predstavlja ekstremno rešenje koje nećemo prihvatiti, izjavio je predsednik Vlade Kosova Bajram Kosumi.

Premijer Kosova Bajram Kosumi je ocenio kako je plan predsednika Srbije, Borisa Tadića, o podeli Kosova na dva entiteta, opasan predlog koji niko neće privatiti:

“Kosovo ima svoje granice i svaki pokušaj da se ono podeli po etničkoj liniji predstavlja ekstremistički zahtev za rešenje statusa, koje neće prihvatiti kosovska strana, a nijedna druga demokratska zemlja.”

Tadić je zvanično predložio da se na Kosovu formiraju dva nacionalna entiteta - albanski i srpski. Takav stav je, prema rečima Kosumija, u suprotnosti sa principima međunarodne zajednice o statusu Kosova. Kosovski premijer ocenjuje da je predlog srpskih vlasti za žaljenje:

“Vlada Srbije je imala priliku da se jednom zauvek distancira od politike koja je dovela do ratova i genocida, ali, nažalost, vlasti u Beogradu pokazuju da još uvek nisu spremne da to urade.”

Kosumi ističe kako je Kosovo sada ušlo u fazu pregovora i želi da postane nezavisna država, što je rešenje koje će održati mir i stabilnost u regionu.
XS
SM
MD
LG