Dostupni linkovi

Dvojica glavnih pregovarača


Dok je za većinu parlamentarnih stranaka i učesnika političkog života sastav pregovaračkog tima Beograda za pregovore o statusu Kosova očekivan i korektan, lider opozicione i najjače stranke Srpske radikalne stranke oštro je kritikovao imenovanje za glavne pregovarače predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa diplomatije Vuka Draškovića.

Iako su iz Srpske radikalne stranke prethodnih dana izjavljivali da ne žele da budu u pregovaračkom timu i da neće da ometaju potrebno jedinstvo, zamenik predsednika Radikala Tomislav Nikolić sada kaže da ne zna zašto Radikali nisu u timu i da ih niko nije zvao. Osim toga, Nikolić kaže da je Vlada mogla da izbegne i Tadića i Draškovića, kao i da je Drašković imenovan po nalogu stranih sila:

"Rekao bih da je sad Koštunica u pravom društvu, još mu fali neko iz G17 Plus. I ne razumem šta to znači kopredsednici. Ja sam se bojao do sinoć da ćemo ići u dve kolone, a sad ćemo ići u tri, ali da ne prejudiciram a slutim zlo, mi ćemo ih čekati u Skupštini Srbije. A ako ne dođu na sednicu Skupštine Srbije, ne podnesu izveštaj, čekaćemo ih na ulicama srpskih gradova. Ja gledam Koštunici u oči. U Tadića ne verujem, u Draškovića ne verujem. Nek me izneveri još i Koštunica, onda za Srbiju neće biti dobro."

Iz stranke Vuka Draškovića, Srpskog pokretna obnove, odgovaraju da su u timu ljudi koji nisu učestvovali u vremenu kada je naneta najveća šteta Srbima na Kosovu. Sanja Čeković, poslanik SPO:

"I Vuk Drašković se deset godina borio protiv režima i protiv ideje stranke čoveka koji je to rekao."

A za stranku G17 Plus koja nije zastupljena u pregovaračkom timu, problem nije u timu već u tome što se, kako kaže Čedomir Antić, visoki funkcioner G17, ne zna kakva će biti platforma budućeg tima:

"Pošto je očigledno predsednik Tadić u želji da očuva svoju popularnost koja sve više pada, je je nastojao da učestvuje u pregovorima a da ne podržava program tih pregovora. Da li je rešenje da se očuva formalni status Kosova i Metohije u sastavu Srbije i darivanje pune realne nezavisnosti kosovskim Albancima sa nekom jalovom nadom u to da će autonomija za srpske oblasti odnosno enklave biti isto što i entitet, a da će entitet biti isto što i jednak status Albanaca i Srba, što nije istina. Ja ne mogu sa sigurnošću da kažem koji će biti njihov program."

Na drugoj strani, jedan od članova pregovaračkog tima Goran Bogdanović, član Spske liste za Kosovo, izjavio je za naš program da je sada sasvim sigurno da Srbija u pregovore neće ići na dva koloseka:

"Mislim da je ta opasnost otklonjena i pre svega to ne bi bilo dobro za kosovske Srbe."

A o stalnom savetniku tima Tomasu Flajneru za naš program govori Goran Svilanović, bivši šef diplomatije Srbije i Crne Gore:

"On je bio ekspert pravni, praktično vođa pravnog dela Gonzalesove misije. Tako sam ga ja upoznao tada kad smo pregovarali sa Gonzlesovom misijom, izaslanikom predsedavajućeg OEBS za lokalne izbore 1996/97 godine, i zaista je ugledan stručnjak koji može da pomogne u ovim razgovorima."
XS
SM
MD
LG