Dostupni linkovi

CIA nema zatvore u BiH


Ove navode je objavila nevladina organizacija Amnesty International, u čijem izvještaju od 8. novembra se navodi da su SAD “razvile mrežu ilegalnih zatvora” za lica osumnjičena za terorizam, od kojih su se neki nalazili u BiH, Makedoniji i Hrvatskoj. O svemu ministar Kebo kaže:

“Mogu vam reći da niko nije iz Amnesty Internationala kontaktirao sa mnom kao ministrom za ljudska prava u BiH vezano za njihovu navodnu tvrdnju o postojanju tajnih zatvora CIA-e na prostorima jednog broja zemalja, među njima i Bosne i Hercegovine. Ja mogu reći slijedeće: organi BiH nemaju nikakve dokaze, nikakve tvrdnje, sazanja od obavještajno-sigurnosnih službi koji bi ukazale na eventualno postojanje takvih zatvora na području BiH."

Zbog svega ovog, ministar Kebo smatra kako se u ovom slučaju radi samo o tvrdnjama:

"A neko ko takve tvrdnje daje, onda dakako treba da prostre, odnosno da odgovarajuće dokaze koji će potkrijepiti takve tvrdnje. BiH je često bila predmet određenih ocjena, posebno iz sfere sigurnosti, borbe protiv terorizma itd. Vlasti BiH imaju vrlo jednostavan odgovor: mi kontrolišemo situaciju u BiH i imamo povjerenje u svoje obavještajno-sigurnosne službe, dakle da rade svoj posao tako da organi BiH imaju relevantna saznanja o stanju na njenoj teritoriji."

Ukoliko bi takvi zatvori eventualno i postojali, kaže ministar Kebo, onda bi morao postojati odgovarajući sporazum između dvije vlada o tome.

"Ja mislim da je to samo dio određene kampanje, ali ako neko nešto tvrdi, javno iznosi, onda mora i javno, dokumentovano i argumentovano navesti činjenice koje mogu da potkrijepe takve vrste tvrdnji, koje svakako stvaraju određenu situaciju napetosti i nepovjerenja, pa i podozrenja prema stanju u određenim državama kao što je BiH. Mi se svim silama borimo da, bez obzira na našu neposrednu prošlost, gradimo pravnu državu, u kojoj će se poštovati osnovna ljudska prava. Ja moram reći da mi imamo odlične odnose sa vladom Sjedinjenih Američkih Država i da ona prijateljski pomaže Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama i poštivanju standarda koji su opšteprihvaćeni u svijetu, posebno u oblasti ljudskih prava.”
XS
SM
MD
LG