Dostupni linkovi

Završeni politički razgovori u Vašingtonu


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i zvanično je sinoć objavila da su lideri osam političkih stranaka iz BiH postigli sporazum da će do marta iduće godine dovršiti izmjene državnog Ustava. Na svečanosti u Vašingtonu Rajs je, uz ostalo, kazala:

“Danas, 2005. godine, zemlji je potrebna jača, energična državna uprava, sposobna da unaprijedi javna dobra i da obezbijedi državni interes. Prijatelji, da biste iskoristili mogućnosti 21. stoljeća, moramo sada transformisati Dejton. Ovo je istorijski korak naprijed u modernizaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i sprovođenje ove spremnosti je esencijalno da bi Bosna i Hercegovina postigla puni cilj – integraciju u euroatlantske institucije. Na ovu važnu godišnjicu gledamo napred u budućnost sa neiscrpnom nadom da sada imamo strahovitu mogućnost da postignemo istinsku bezbjednost, trajnu demokratiju i pravo pomirenje na Balkanu."

U izjavi lidera političkih stranaka iz BiH potpisanoj juče navodi se, uz ostalo, da je ustavnim promjenama potrebno ojačati državne institucije BiH:

"Pored rada na drugim reformama u područjima odbrane, policije i privrede, moramo takođe unaprijediti Ustav BiH u cilju uspostavljanja ekonomičnije i efikasnije državne vlasti. Odlučni smo početi proces ustavne reforme koji će ojačati ovlaštenja državnih vlasti i usmjeriti rad Parlamenta i Predsjedništva BiH. Opredijeljeni smo da napravimo ove ustavne reforme do marta 2006."

U Vašingtonu su lideri Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Čavić, Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potpisali i izjavu u kojoj pozivaju Radovana Karadžića i Ratka Mladića da se predaju vlastima RS ili direktno Haškom tribunalu. U zajedničkoj izjavi se navodi da je RS spremna i odlučna preduzeti sve da pronađe i uhapsi dvojicu najtraženijih haških bjegunaca:

“To uključuje identifikovanje i razbijanje svih struktura podrške licima osumnjičenim za ratne zločine u RS….Smatramo punu saradnju sa Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju vrhunskim prioritetom RS."

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs ovu je izjavu ocijenila bitnom, ali upozorila da se Sjedinjene Američke Države neće zadovoljiti obećanjima:

“Drago mi je da su ranije danas pripadnici vođe srpske zajednice u Bosni javno obznanili svoju nedvosmislenu opredijeljenost na pronalaženju, zarobljavanju i transferu u Hag Mladića i Karadžića. To su ohrabrujuće riječi i sada oni moraju da dovedu do ozbiljne akcije. Više ne može biti ni izgovora ni kašnjenja. Deset godina je bilo dosta.”

U krugovima američke administracije ocjenjuje se kako je cilj sastanka sa bh. političkim liderima u Vašingtonu bio da se dođe do izjave o ustavnim reformama, a taj cilj je postignut. Neimenovani američki zvaničnik kazao je da je posebno važno što izjava političkih lidera iz BiH sadrži i rok koji obavezuje da ustavne reforme budu provedene do marta naredne godine, prenijela je Srna.

Istovremeno sa održavanjem sastanka u Vašingtonu, Komisija " “Iustitia et pax” Biskupske konferencije BiH zatražila je pronalaženje demokratskog i pravednog rješenja za unutrašnji ustroj BiH. Komisija je ocijenila "nerazumnom" podršku nekih svjetskih moćnika i država opstanku podijeljene BiH, kakva je danas. U dokumentu se navodi da, bez stavljanja izvan snage dosadašnjeg rješenja o podjeli zemlje na dva entiteta, nije moguć model države koja bi štitila ljudska prava i pojedinca i garantovala ravnopravnost naroda. Izjavu je potpisao predsjednik Komisije, pomoćni biskup vrhbosanski monsinjor Pero Sudar.

Na desetogodišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma i najavu ustavnih promjena, iz Međunarodnog komiteta crvenog krsta/križa upozoreno je da se još ništa ne zna o sudbini 14.000 osoba, koje se vode kao nestale tokom rata u BiH. Ova humanitarna organizacija još je ukazala na to kako od dogovora u Dejtonu do do danas u BiH nije sačinjen ni jedinstven popis nestalih i identifikovanih.

U Vašingtonu su takođe u utorak predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i gradonačelnik Brčko Distrikta Mirsad Đapo potpisali izjavu o jačanju odnosa institucija Distrikta i države BiH.
XS
SM
MD
LG