Dostupni linkovi

Nova vlada i prva premijerka


Njemački savezni parlament, Bundestag, izabrao je danas većinom glasova predsjednicu Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angelu Merkel za prvu kancelarku Savezne Republike Njemačke.

Od ukupno 614 zastupnika u Parlamentu, za izbor Angele Merkel jutros je glasalo njih 397, protiv su bila 202 zastupnika, 12 ih je bilo uzdržano, a jedan je glas proglašen nevažećim. Rezultate je objavio predsjedavajući parlamenta Norbert Lamert:

"Ovim glasanjem je zastupnica Angela Merkel izabrana za kancelarku, prvu damu na toj dužnosti u povijesti Savezne Republike Njemačke, uz potporu neophodne većine članova njemačkog Parlamenta."

Tako je Bundestag potvrdio prošlosedmični sporazum kojim su čelnici do sada vladajuće Socijaldemokratke partije (SPD), te Krsćansko- demokratske unije i njezinog koalicijskog partnera, Krsćansko-socijalne unije, dogovorili formiranje nove vladajuće koalicije. Nova i snažna, takozvana crno-crvena koalicija Demokršćana i Socijaldemokrata, u Parlamentu će imati 448 zastupnika, odnosno više od dvije trećine. Teoretski, to će omogućiti Vladi da bez većih problema dobije podršku za svaki zakonski prijedlog, pod pretpostavkom da donedavno nezamislivi partneri na vlasti prethodno budu u stanju usuglasiti stajališta.

Nova je koalicija kao svoj prioritet odredila oživljavanje ekonomije, smanjenje nezaposlenost i budžetskog deficita. Na vanjskom planu glavni je prioritet obnoviti dobre odnose sa Sjedinjenim Državama, narušene njemačkim protivljenjem invaziji Iraka, kaže Ingo Peters, analitičar sa Sveučilišta u Berlinu:

"Obnova transatlantskih odnosa bit će na popisu prioriteta Vlade i osobito novoga šefa diplomacije Frank-Waltera Steinmeiera. Koliko vidim iz njegovih izjava, on će se posebno fokusirati na to pitanje i želi se što prije susresti s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice."

Dužnost njemačkog kancelara nakon Drugog svjetskog rata do danas je obavljalo sedam političara. Pedesetjednogodišnja kćerka luteranskog pastora, Angela Merkel, ne samo da je prva žena, nego i prva osoba uopće na toj dužnosti koja je rođena u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Njen dolazak na čelo Vlade predstavlja otklon od dosadašnjih, često pompeznih javnih istupa kancelara Gerharda Schroedera, sklonog skupim talijanskim odijelima i debelim cigarama. Uzdržana i jednostavno obučena, nova je kancelarka već dugo tema podsmjeha dijela njemačkih medija, ali jedan broj ozbiljnih promatrača vjeruje kako je baš kao takva idealna za vođenje nove koalicije, u kojoj će stalno trebati premošćivati razlike između desnice i ljevice.

Iako, sudeći po ispitivanjima raspoloženja javnosti, većina Nijemaca ne vjeruje da će prva, velika, crno-crvena koalicija nakon 1960. opstati do kraja četvorogodišnjeg mandata, dio analitičara tvrdi da bi, upravo zbog svog sastava kojim dominiraju pragmatičari, nova vlada mogla prijatno iznenaditi. Strah od mogućeg gubitka povjerenja birača u slučaju neuspjeha i raspada koalicije mogao bi postati najači vezivni faktor novog kabineta Angele Merkel. Takav stav odražava i veliki naslov u današnjem utjecajnom dnevniku "Bildt", koji za novu vladu tvrdi da je – "Osuđena da uspije".
XS
SM
MD
LG