Dostupni linkovi

Nastavak pregovora o Kurilskim otocima


Zbog teritorijalnog spora oko četiri otoka, koje Japanci zovu Sjeverni teritorij, a Rusi - Južni Kurili, dvije zemlje do danas nisu potpisale sporazum o okončanju Drugoga svjetskog rata u kojem je sovjetska Crvena armija zaposjela te otoke.

Putin i Koizumi dogovorili su se da će dvije zemlje nastaviti tražiti rješenje ovog spora, te suglasili da usprkos tome što Japan i Rusija nisu potpisali mirovni sporazum, ta činjenica ne bi više trebala ugrožavati trgovinsku razmjenu i investicije. Dvije su strane najavile i potpisivanje više međudržavnih ugovora, među kojima i one o zajedničkoj borbi protiv terorizma i o japanskoj podršci kandidaturi Rusije za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Ruski je predsjednik tokom boravka u Tokiju pozvao japanske investitore da ulože u gradnju naftovoda koji će iz Sibira voditi kroz Kinu, do ruske pacifičke obale i nastojao odagnati bojazan Japanaca da će njegovom izgradnjom Kina biti favorizirana:

"Izgradnja naftovoda od istočnog Sibira do Pacifika otvara ogromne mogućnosti. Taj će naftovod osigurati da cijela azijsko-pacifička regija, uključujući Japan, bude snabdjevena ovim energentom. Projekt će konsolidirati energetsku infrastrukturu i dati poticaj konkurentnosti nacionalnih ekonomija u državama regije."

Kada bude završen, naftovodom bi svakoga dana od istočnog Sibira do jedne ruske luke, nadomak japanskoj obali, trebao biti dopremano 1,6 miliona barela nafte. Dave Ernsberger, stručnjak za azijsko-pacifička ekonomska i geostrateška pitanja kaže za Radio Slobodna Evropa da Japan mora iskoristiti ponuđenu priliku i osigurati dugoročne isporuke ovog energenata:

"Od presudne je važnosti za japansku vanjsku politiku da osigura da se Rusija obaveže na dugoročno snabdijevanje Japana svojom naftom. Po potrošnji tog energenta Japan je trenutno treća zemlja na svijetu, iza Kine i Sjedinjenih Država, ali je i dalje drugi najveći svjetski uvoznik nafte i daleko je ispred Kine po količinama koje uvozi. Japan gotovo uopće nema vlastitih prirodnih rezervi, pa je za vladu u Tokiju Rusija, zbog svojih nafte i plina, ključni strateški partner koji će dugoročno osigurati kontinuirane isporuke prirodnih energenata."
XS
SM
MD
LG