Dostupni linkovi

Premijer zatražio prijevremene izbore


Ljetošnje povlačenje izraelskih doseljenika i vojske iz okupiranih područja u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, na čijoj je provedbi ustrajao aktualni premijer Ariel Sharon, navelo je značajan broj članova njegove dosadašnje stranke – Likuda, da mu uskrati povjerenje. Među njima su članovi Vlade i Parlamenta. U takvim okolnostima, rad Sharonovog kabineta je već tri mjeseca bokiran, a program Vlade se ne provodi.

Premijer je jutros objavio da napušta Likud i da osniva novu stranku, koja će se najvjerovatnije zavati "Nacionalna odgovornost", te od predsjednika Mošea Kacava, zatražio da raspiše prijevremene izbore. Šef izraelske države nije imao nedoumica:

"Želim vas izvijestiti da je premijer zatražio raspuštanje Parlamenta i održavanje izbora, jer je zaključio kako Parlament trenutno ne omogućuje Vladi da normalno djeluje. Jasno je da u atmosferi i okolnostima kakve sada vladaju treba održati nove izbore, osim ako se ne pojavi novi kandidat koji me može uvjeriti da može sastaviti novi kabinet za tri sedmice."

Ariel Sharon vjeruje da će s dijelom svojih sljedbenika iz Likuda i "političkim odmetnicima" iz drugih stranaka formirati moćnu partiju koja će dobiti dovoljnu podršku birača na predstojećim izborima i vratiti ga na čelo Vlade.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat vjeruje da je ulazak treće snažne stranke na političku scenu Izraela vrlo važan korak, te da će odnos svake od njih prema palestinskom pitanju biti ključan u svakoj izbornoj utrci:

"Ono što se danas događa u Izraelu vrlo je važno. Mislim da se radi o erupciji političkog vulkana koja će redefinirati izraelsku politiku. Ne vjerujem da se sve ovo događa zbog političkih, ekonomskih ili nekih drugih razloga, nego zbog nas, zbog izraelsko-palestinskog sukoba. Mislim da od 1967. u Izraelu nije bilo značajnijieg političkog događaja od ovog današnjeg."
XS
SM
MD
LG