Dostupni linkovi

Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o nezavisnosti


Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen "primio je na znanje" Rezoluciju Skupštine Kosova, koja predstavlja mandat i platformu za delegaciju Prištine u pregovorima o Kosovu, saopštio je UNMIK. Jesen Petersen, kako se navodi, smatra da je "Skupština na odgovarajući način ispunila svoje obaveze".

Šef UNMIK-a je ocenio da je sada "vreme da politički lideri Kosova ubrzaju pripreme za proces statusa, posebno u svetlu dolaska specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija u ponedeljak". Jesen-Petersen je dodao da "računa na lidere da poštuju svoja obećanja i da taj proces učine što obuhvatnijim", saopštio je UNMIK.

Jedan od poslanika Srpske Liste za Kosovo i Metohiju, Dragiša Krstović smatra da je usvajanje ove rezolucije, koja je pravna i politička platforma pregovaračke delegacije Prištine u pregovorima o budućem statusu Kosova, nešto, kako je rekao, sasvim očekivano i normalno:

“Ako se radi o platformi, to je onda nešto sasvim normalno. Na kraju krajeva, to pravo ima i Vlada Srbije, koja će tako nešto na sednici Skupštine Srbije usvojiti. Tako da nevidim nikakav problem, ako je reč o platformi za buduće pregovore o statusu Kosova.” kazao je Krstović.

*****

Donošenje Rezolucije za potvrđivanje političke volje naroda Kosova za nezavisnom i suverenom državom, koju je usvojila Skupština Kosova za Vladu Srbije je neprihvatljiva, prvi je komentar iz sedišta izvršne vlasti Srbije, koji je preneo ministar Predrag Bubalo:

“Pa za nas je, normalno, neprihvatljiv takav stav kosovske Skupštine i mi se držimo sporazuma koji je potpisan, odnosno Rezolucije 1244.”

Iako je nakon jučerašnjeg usvajanja Rezolucije o Kosovu i Metohiji srpska Vlada utvrdila platformu za pregovore koji je ranije istican kroz formulu više od autonomije, manje od nezavisnosti, a koji treba da potvrdi i Skupština Srbije 21. novembra, niko u Vladi nije mogao da kaže nešto više o stavu predsednika Tadića, iznetog u Moskvi o stvaranju dva entiteta. Savetnik srpskog predsednika Dušan Bataković, ocenio je kako je donošenje Rezolucije u Prištini stara strategija albanske zajednice na Kosovu:

“Ali je nesumnjivo da u ohrabrivanju ili obeshrabrivanju svaki pojedinačni civilni administrator može da ima određenu ulogu. Ono što je uopšte problem sa albanskom zajednicom na Kosovu je da međunarodna zajednica nije pokazala ni dovoljno čvrstine, ni dovoljno načelnosti u primeni pritiska koji bi vodio stvaranju normalnih uslova za život.”
XS
SM
MD
LG