Dostupni linkovi

Rezolucija uz pomoć Radikala i Socijalista


Beogradski mediji preneli su da je premijer Srbije Vojislav Koštunica, da bi osigurao jednoglasno usvajanje rezolucije u parlamentu, počeo konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa. No, Koštunica je najpre razgovarao sa funkcionerima Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije, a prema istom izvoru dan kasnije to treba da učini i sa predstavnicima ostalih poslaničkih grupa.To što su prvog dana na konsultacije pozvani samo Radikali i Socijalisti, za Zorana Anđelkovića, generalnog sekretara Socijalisticke partije Srbije nije ništa neobično:

“Pa kako mislite da je samo razgovarao sa Socijalistima i Radikalima, on je razgovarao sa svim političkim partijama valjda do sada. Logično je da ona ne bi išla na Vladi Srbije da nije prethodno usaglašena sa koalicionim partnerima u Vladi Srbije. Mi nismo sastavni deo Vlade Republike Srbije, nije logično da sa nama razgovara posebno.”

Anđelković još kaže da je upravo on kod premijera insistirao da u konsulatcije treba da budu uključeni svi poslanici, kako iz Demokratske stranke tako i nezavisni poslanici. Za Srpsku radiklanu stranku pak, sudeći prema izjavama njenih funkcionera, sopstvena uloga u izradi rezolcije, a za razliku od nekih drugih partija, ne treba ni najmanje da bude sporna. Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS:

“Da smo im mi pisali možda bi nešto bila drugačija, ali smo postigli neku vrstu kompromisa i dogovora. Imali smo mi još neke primedbe i na licu mesta smo ih raspravili sa predsednikom Vlade i njegovim saradnikom. Mislim da smo napravili nešto što nije loš tekst i što je obavezujuće za svakog ko misli da je to dobar tekst u ovoj formi. Nadam se da neće biti nekih novih ispravki pošto računam da ovi politički miševi neće da imaju neke svoje primedbe i da se prave mnogo pametni.”

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radiklane stranke ide i korak dalje, ocenjujući zapravo da bez učesća radikala nije bilo ni moguće sačiniti tekst rezolucije za pregovore o statusu Kosova:

“Koliko god da se neki ljudi voze blindiranim automobilima i misle da su predsednici Vlade ili države u ovoj zemlji, bez Srpske radikalne stranke više ništa ne može da bude odlučeno.”

Interesantno je da predstavnik Koštuničine Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije u danu kada se iščekivalo da Vlada usvoji rezoluciju nije imao šta da kaže novinarima, a koalicioni partner Miloljub Albijanić, šef poslaničke grupe G17 Plus, iako je prethodnog dana rekao, “kako da idem na sastanka kada nisam ni pozvan”, ovoga puta ima drugačije objašnjenje:

“Stvar je vrlo jasna, u Vladi sede lideri stranaka Koštunica, Labus, Ilić i Drašković. I oni će poslati dokument Skupštine Srbije, dakle, usaglašeni dokument ovde, šta je potrebno? Potrebno je više od koalcije i zato su razgovori sa strankama, dakle, sa Nikolićem i Dačićem obavljeni da bi stvorili širi konsenzus.”

Niko međutim, nije objasnio zašto poziv za konsultacije nije stigao i Tadićevoj Demokratskoj stranci čiji predstavnik ne sedi u Vladi Srbije, a čiji su poslanici takođe bitni ako se već o rezolucuiji želi konseznus u Parlamentu. Dušan Petrović, šef poslaničke grupe Demokraske stranke kaže da je jedini kontakt koji je Vlada imala sa Demokratskom strankom to što je u ponedeljak uveče u stranku stigao tekst rezolucije iz Vlade, dakle, nakon već obavljenih konsultacija sa Radikalima i Socijalistima:

“Pred sednicu Vlade poslanički klub Demokratske stranke uputio Vladi sve važne činjenice u ovom trenutku po svom viđenju. Predsednik Vlade Vojislav Koštunica je sam pravio izbor sagovornika sa kojima se konsultovao oko teksta predloga rezolucije. Zabrinjavajuće je da su oni koji su u krajnjoj liniji doveli do toga da se danas na ovakav način bavimo Kosovom i Metohijom, oni koji su vodili ili podržavali politiku potpunog bezumlja 90-ih godina, da su u vrlo značajnoj meri uticali na to kako će tekst ove rezolucije izgledati.”

To što je premijer u konsultacijama sa poslaničkim grupama najpre razgovarao sa Radikalima i Socijalistima, za Nenada Prokića, dramskog pisca i člana Predsedništva novoformirane Liberalno-demokratske partije, reč je o srodnosti populističkog vođenja politike:

“Tu zajedničko crtu imaju sad odjedanput sve stranke skoro i onda se one dobro osećaju u tom društvu verovatno će uspeti jedni druge da teše, da će to biti jedna vrsta morfinističke seanse u kojoj bol neće moći da se trpi pa će se uzimati neka sredstva za umirenja bola. Ne verujem da će tu biti nekog relanog odnosa prema stvarima koje se odvijaju i prema činjenici da će se ti pregovori završiti čak i ako neke odustane, u sred tih pregovora, ustane i ode.”
XS
SM
MD
LG