Dostupni linkovi

Slijede sankcije zbog centara za teroriste


Povjerenik EU za pravosuđe Franco Frattini kazao je pred parlamentarcima da za sada nema osnova za poduzimanje bilo kakvih mjera protiv zemalja članica ili država kandidata, jer su vlade osumnjičenih zemalja odlučno negirale tvrdnje o ilegalnim centrima u kojima navodno američka CIA drži zatvorene osumnjičene za terorizam.

Usprkos toj tvrdnji Frattinija, veći broj zastupnika u Evropskom parlamentu je podsjetio da su i Poljska i Rumunjska, glavnoosumnjičene prema Human Rights Watcu, u svojim demantijima ipak ostavili otvorenu mogućnost da su takvi zatvori ranije postojali. No, glavnina poslaničkog negodovanja bila je uperena prema Sjedinjenim Američkim Državma.

Socijalisti, Liberali i Zeleni su isticali da se radi o sramoti i bezakonju, praksi koja bitno smanjuje prava zatvorenika u ratu protiv terorizma. Sara Ludford, glasnogovornica Liberala, po značaju treće parlamentarne skupine, zatvore američke Centralne obavještajne agencije je nazvala "najcrnijom od crnih rupa". Američka administracija nije ni potvrdila, ni demantirala postajanje mreže tajnih zatvora u istočnoj Evropi. Carlos Coelho, u ime grupe narodnjačkih stranaka, najmoćnije političke skupine u Strasborgu, je istaknuo da Evropska unija podržava borbu terorizma, ali i puno poštovanje ljudskih prava i vladavinu zakona, te je to izdvojio kao glavnu razliku između "terorista i ostatka svijeta".

Mnogu su upozoravali da će, ukoliko se potvrdi postojanje ilegalnih zatvora bilo u članicama Unije, bilo u zemljama kandidatima, to bitno narušiti međunarodni kredibilitet Unije. Zato su isticali da je nužno provesti istragu. Martina Rure, glasnogovornica Socijalista:

"Istraga mora pokazati da li se radi o istinitim činjenicama ili nagađanjima. I to se onda mora okončati. Tražimo do Evropske komisije da provede istragu, kao što se to pred medijama i obećali gospodine Frattini."

No, Frattini se odmah ogradio da mu aktualno evropsko zakonodavstvo ne daje pravo da bude istražitelj ili tužitelj, no obećao je da će komisija voditi političku istragu:

"Komisija će pomno pratiti sve vezano uz ove optužbe. To će se odvijati na razini država članica, u skladu se evropskim i međunarodnim zakonodavstvom, a posebno će se pratiti da li će i što će poduzeti američke vlasti."

Frattini je apelirao na medije i nevladine organizacije da pomognu svojim dokazima, fotografijama ili svjedočanstvima, poput onih koji su izašli na vidjelo u slučaju zlostavljanja iračkih zatvorenika u Abu Ghraibu. Ukoliko se utvrdi istinitost optužbi o centrima CIA u nekoj od država Evropske unije, vlade tih zemalja bi ostale bez prava glasa u tijelima Unije, a zemlje kandidati bi zbog nepoštovanja Kopenhaških kriterija bile isključene iz procesa pridruživanja Uniji.

Franco Frattini pozvao je tužiteljstva i sudove da istražuju optužbe, ističući da bi oni dužnosnici za koje se utvrdi da su imali veze sa ilegalnim centrima mogli biti opuženi za krivična djela, sukladno zakonima država članica Unije. U Njemačkoj i Italiji, primjerice, vode se istrage protiv nezakonitih otmica pojedinih članova muslimanskih zajednica koje su u tim zemljama izveli operativci američke CIA-e, dok je u Majorci otvorena istraga o slijetanjima aviona kojima su prevoženi osumnjičeni za terorizam.
XS
SM
MD
LG