Dostupni linkovi

Potrebne efikasne snage bezbednosti


Predstavnici UNMIK-a, institucija Kosova, civilnog društva, medija koji su učestvovali na prvom konsultativnom sastanku grupe za unutrašnju bezbednost na Kosovu su ocenili da je ova konsultacija značajna zbog toga što će predodrediti kako će izgledati buduće snage bezbednosti na Kosovu.

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen i premijer Kosova Bajram Kosumi su prilikom otvaranja ovog sastanka istakli da Kosovo treba da bude spremno za fazu nakon utvrđivanja političkog statusa.

Cilj sektora za razmatranje unutrašnje bebzbednosti je stvaranje arhitekture bezbednosti na novom Kosovu, rekao je Jessen Petersen. Premijer Kosumi je, ističući kako je Kosovo ušlo u odlučujuću fazu utvrđivanja statusa, istakao da su za stvaranje demokratske i evropske države potrebni moderni i efikasni mehanizmi bezbednosti.

Helena Vaskez iz Savetodavne kancelarije UNMIK-a za bezbednost je na konferenciji za novinare rekla da je ovaj proces vezan i za formiranje ministarstva reda:

«Razmatranje sektora unutrašnje sigurnosti će razmotriti i oceniti sve odluke koje su donete u vezi sa formiranjem ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa.“

Ona je istakla kao će razmatranje ovog procesa trajati šest meseci, ali da to neće biti smetnja formiranju novih ministarstava.

Lulzim Peci iz nevladine organizacije KIPRED iz Prištine, koja učestvuje u ovoj radnoj grupi, je kazao da će od ovog procesa zavisiti kako će izgledati buduće snage bezbednosti na Kosovu.
XS
SM
MD
LG