Dostupni linkovi

Otvorena pitanja su rješiva


Rješenja iz Osimskih sporazuma između Italije i socijalističke Jugoslavije ne smiju se mijenjati ako poštujemo međunarodno pravo, kazao je slovenski predsjednik Janez Drnovšek povodom talijanskih najava da će tijekom pregovora o hrvatskom ulasku u Evropsku uniju tražiti da Hrvatska imovinu optanata vrati u naturi, a ne, kako je Osimskim sporazumima dogovoreno, novčanom odštetom.

Italija je takve zahtjeve postavljala Sloveniji kada je ona pregovarala o članstvu, ali mi smo to tada odlučno odbili, kazao je Drnovšek nakon razgovora sa hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem. On je naglasio da Hrvatska ima puno pravo i legitimitet zauzeti isto stajalište. Neizostavna tema bila je i granica dviju država. Stipe Mesić:

''Neću namjerno reći da se radi o problemima. To su samo otvorena pitanja koja su rješiva.''

Moguće opcije su dogovor, zamrzavanje postojećeg stanja ili međunarodna arbitraža, a Drnovšek kaže kako tim problemom ne treba opterećivati Evropu:

"Ne želimo biti dio problema, već dio rješenja i pomagati Evropi u rješavanju nekih drugih pitanja s prostora jugoistoka Evrope koja su mnogo složenija i teža."
XS
SM
MD
LG