Dostupni linkovi

Očit napredak, ali i potrebne dalje reforme


Hrvatska nema većih teškoća u ispunjavanju političkih kriterija za članstvo u Evropskoj uniji i napravila je određeni napredak u pogledu obveza koje proizlaze iz članstva, stoji u danas objavljenom izvješću Evrooske komisije o hrvatskom napretku na putu prema punopravnom članstvu u Uniji. Međutim, nužne su reforme u državnoj upravi i pravosuđu, kao i nastavak borbe protiv korupcije. Konstatirali smo kako su na svim tim područjima pokrenute različite inicijative i kako su izrađene strategije, kazao je voditelj misije Evropske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, predstavljajući izvješće, ali :

„Sada čekamo kako bismo vidjeli učinak svih tih napora.“

Iako izvješće kaže kako Hrvatska nema većih teškoća u ispunjavanju političkih kriterija za članstvo, stavljeno je više primjedbi na stanje ljudskih i manjinskih prava. Spora je provedba Ustavnog zakona o manjinama. Srbi i Romi i dalje su suočeni sa diskriminacijom, posebice u zapošljavanju. Dobar je napredak napravljen u povratu i obnovi imovine hrvatskih građana srpske nacionalnosti, ali su probijani rokovi, upozorava izvješće.

Nikakav napredak nije napravljen u zbrinjavanju bivših nositelja stanarskog prava. Suradnja sa Haškim tribunalom je potpuna i takva treba i ostati, kaže izvješće Evropske komisije o hrvatskom napretku.

Izvješće nije u Hrvatskoj naišlo na neke burnije komentare, jer ga svi igrači na političkoj sceni doživljavaju kao logičan pozitivan nastavak nedavne odluke o početku pregovora o punopravnom hrvatskom članstvu u Evropskoj uniji. A zato sada svi svojataju zasluge, od aktualne Sanaderove vlade, preko bivše Račanove vlade, do dojučerašnjih euroskeptika, Pravaša. Izvješće je objektivno i pozitivno intonirano, ocijenio je HDZ-ov predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Sabora Gordan Jandroković:

„Možemo reći da izvješće konstatira napredak Republike Hrvatske, a određene primjedbe i preporuke u izvješću smatramo poticajima i daljnjim smjernicama za provedbu političkih, gospodarskih i administrativnih reformi, nužnih za ostvarivanje punopravnog članstva Republike Hrvatske u Evropskoj uniji.“
XS
SM
MD
LG