Dostupni linkovi

Najlošije stanje u ekonomiji


U prvom redovnom izvještaju Evropske komisije za BiH kojeg je šef delegacije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz, predao danas predsjedavajućem Vijeća ministara, Adnanu Terziću, stoji da je BiH napravila značajan napredak u ispunjavanju prioriteta Evropske unije.

Pozitivni pomaci, naglasio je Hemfriz, vidljivi su u oblasti ljudskih prava, vladavini zakona, te saradnji sa Haškim tribunalom. Iako je BiH postigla najveći privredni razvoj u regiji, stanje u oblasti ekonomije i dalje nije na zadovoljavajućem nivou:

“Moramo se riješiti pitanja nezposlenosti, moramo se riješiti pitanja balansa vanjskog duga. Privatizacija i obnova nekadašnjih državnih preduzeća je samo djelomično uznapredovala i potrebno je mnogo toga uraditi kako bismo poboljšali poslovno uređenje u ovoj zemlji. Sudski sistem također mora biti ojačan. Ovdje se navodi da treba poraditi na oblasti stečajnih postupaka i privrednih prava.”

Državne institucije su, kaže Terzić, iz dosadašnjih izvještaja crpile program rada. Posljednji izvještaj će, kazao je Terzić, biti osnova za efikasno pregovaranje s Evropskom unijom:

“Sve što je okarakterisano kao segment koji treba da se popravi u BiH, sve tri vlade u BiH moraju uzeti najozbiljnije i brzo i efikasno ga provesti i time, ustvari, skratiti potencijalne rokove za dužinu pregovaranja ugovora o stabilizaciji i pridruživanju.”

Terzić je pozdravio i predlaganje Igora Davidovića za glavnog pregovarača BiH s Evropskom unijom i istakao kako je do datuma otpočinjanja o stabilizaciji i pridruživanju ostalo dovoljno vremena da se formiraju pregovarački timovi.
XS
SM
MD
LG