Dostupni linkovi

Za Starim žale samo skakači


Pogođen tenkovskim granatama Hrvatskog vijeća obrane, na današnji datum 1993. godine srušen je Stari most. Tužna obljetnica već se godinama ne obilježava zvanično, jer kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, nakon obnove Starog mosta rušenje je postalo deplasirano. Glasnogovornik Uprave, Miroslav Landeka:

“Mi slavimo obljetnicu obnavljanja Starog mosta. Rušenje - to je sad deplasirano.”

U Udruženju skakača sa Starog mosta drugačijeg su mišljenja. Uz sirene i uz tradicionalne skokove, te projekciju filmova o Starom mostu obilježen je 9. novembar. Emir Balić, predsjednik Udruženja, ipak ne krije razočarenje, kako kaže, kolektivnim zaboravom građana Mostara:

“Ne znam, Mostar je i rade. Navodno da će doći jedan razred, da će baciti cvijeće. Ali mi obilježavamo i obilježavat ćemo dok god postoji Mostar, dok god postoji i ovaj Stari most. Znači, ipak jednu tradiciju treba. Ovo je tradicija isto, tradicija je od onoga dana kada je srušen Stari most. I skokovi nisu prekidani od početka i kako je izgrađivan Stari most. Za vrijeme rata su simbolični skokovi bili.”

Iako se danas mnogi nisu mogli sjetiti što se dogodilo prije 12 godina, većina građana s kojima smo razgovarali slažu se u jednom: za rušenje Mosta počinitelji moraju odgovarati.

Podsjećamo kako je rušenje Starog mosta navedeno i u optužnici protiv Jadranka Prlića i ostalih, te da je suđenje pred Haškim trbunalom najavljeno za februar naredne godine. Glasnogovornik Haškog tribunala u BiH, Matijas Helman:

“Devetog novembra 1993. godine snage Herceg-Bosne, HVO, uništile su Stari most, građevinu od međunarodnog značaja, koja je premošćavala rijeku Neretvu povezujući istočni i zapadni Mostar. I u tom dijelu optužnice piše da gore navedenim radnjama, ponašanjem, postupanjem i propustima Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković,Valentin Čorić i Berislav Pušić se svi terete kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata za veliki broj zločina - i među tim optužbama se navodi i rušenje Starog mosta.”

Na Kantonalnom sudu u Mostaru već nekoliko godina nalazi se i krivična prijava za rušenje Mosta, koje je udruženje “Prijatelji Mostara” pokrenulo protiv nepoznate osobe. Zbog čega je slučaj ostavljen po strani, u Tužilaštvu nismo mogli saznati, iako su mediji u nekoliko navrata špekulirali da se čeka na završetak procesa u Hagu Prliću i ostalima.
XS
SM
MD
LG