Dostupni linkovi

Uveden policijski sat u nekoliko gradova


U Francuskoj je danas stupio na snagu dekret o uvođenju izvanrednog stanja i policijskog sata u tridesetak gradova i naselja koji su proteklih dana bili zahvaćeni nemirima. Dekretom se nalaže uvođenje dodatnih mjera sigurnosti i ograničavanje kretanja u dijelovima Pariza, Nice, Marseilla, Toulousea, Strasburga, Amiensa i drugih gradova.

Iako je dio mjera koji se tiče uvođenja policijskog sata u nekim dijelovima zemlje na snazi od sinoć, protekle je noći u neredima zapaljeno više od 600 automobila, a molotovljevi kokteli bačeni su na više sjedišta lokalnih vlasti i nekoliko škola.

Kako bi ugušila najveće nemire u Francuskoj nakon alžirskog rata iz 1950-ih, vlada u Parizu pozvala se na zakonske ovlasti iz tog doba i najavila uvođenje izvanrednih mjera sigurnosti, objavio je ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy:

"Mi, francusko društvo, dopustili smo da u nekim naseljima prevlada opasan osjećaj da se nekažnjeno može uništavati tuđa imovina. Naravno da se u nekim dijelovima zemlje suočavamo sa siromaštvom, naravno da je nezaposlenost velika i naravno da postoji i rasizam. Sve je to istina i mnogo ljudi koji žive u ovim naseljima pate zbog toga. Ali ništa ne može opravdati obim nasilja kakav smo vidjeli ovih dana."

Policijski prefekt Amiensa, jednog od prvih gradova gdje su nove mjere uvedene još protekle noći, Michele Sappin, vjeruje da će sam taj korak značajno doprinijeti obnovi reda i sigurnosti:

"Građani u Amiensu i drugim francuskim gradovima trebali su jasan znak. Željeli su da im vlada kaže kako je nasilje nepodnošljivo i kako se neće tolerirati, te da ćemo poduzeti sve neophodne mjere kako bi se okončala ova situacija. To i namjeravamo."

Neredi u Francuskoj izbili su 27. oktobra, nakon pogibije dvojice tinejdžera afričkog porijekla, koji su, misleći da ih progoni policija, pali na trafo-stanicu u jednom pariskom predgrađu i poginuli od strujnog udara. Njihova je pogibija potakla val nasilnih prosvjeda stanovnika siromašnih useljeničkih naselja u Parizu i drugim gradovima, koji traže poboljšanje socijalnog položaja i integraciju u francusko društvo.

Osim represivnih mjera kojima namjerava suzbiti pobunu nezadovoljnih useljenika, francuska je vlada najavila i uvođenje socijalnih, među kojima je i otvaranje oko 20.000 novih radnih mjesta. Samo takve mjere mogu dugoročno riješiti ovaj problem, kaže za Radio Slobodna Evropa Dominique Sopo, predsjednik jedne od francuskih udruga za borbu protiv rasizma i diskriminacije:

“Vlada mora uvesti dodatne mjere, poput obnove državnih škola u siromašnim predgrađima i uvođenja nastavnih programa koji će umanjiti društvenu napetost i navesti ljude na suzžvot i toleranciju, na kojima se temelji naše državno uređenje. Moraju se također uvesti mjere protiv društvene diskriminacije, osobito u siromašnim naseljima, gdje nezaposlenost ugožava useljeničke obitelji i njihovu djecu."
XS
SM
MD
LG