Dostupni linkovi

Kosovo će biti nezavisno


Nezavisno Kosovo je spremno dati ustavne garancije za očuvanje vrednosti, kulturnog i etničkog identiteta malih etničkih grupa i njihovog razvoja, kaže u intervijuu za Radio Slobodna Evropa premijer Kosova Bajram Kosumi.

Arbana VIDISHIQI (Priredio: Gëzim BAXHAKU)

Ponuda Vlade Kosova za kosovske Srbe, kao i za sva druga pitanja značajna za procese na Kosovu, se zasniva na evropskim principima, na najpozitivnijim evropskim principima postignutim u prošlom veku, koji su i danas aktuelni u evropskim društvima. Znači, puna ravnopravnost svih građana Kosova, bez razlike u boji, rasi, nacionalnoj, verskoj ili jezičkoj pripadnosti. Mi uvek kažemo da je Kosovo država građana Kosova, što znači da to uključuje i druge entičke zajednice, ne samo Albance, kaže u intervijuu za Radio Slobodna Evropa premijer Kosova, Bajram Kosumi:

«Nezavisno Kosovo je spremno dati ustavne garancije za očuvanje vrednosti, kulturnog i etničkog identiteta malih etničkih grupa i njihovog razvoja. To je osnovna osa koja koncept Kosova za rešavanje ovih problema čini specifičnim u odnosu na beogradski koncept koji se nudi sada i koji se nudio 20 godina unazad. To je koncept prošlih vekova, etničke podele, etničke enklavizacije, etničkih koridora, koji je doveo do nekoliko ratova na teritoriji bivše Jugoslavije i naneo velike štete zapadnoj civilizaciji.»

Na pitanje kako vidi tok razgovora o političkom statusu i ulogu Marti Ahtisarija u tom procesu, premijer Kosumi kaže da su za njega tri ključna pitanja u celom procesu pregovora:

«Pod jedan: da narod Kosova ostvaruje svoje pravo da ima svoju državu, da stvori demokraciju, ekonomski prosperitet i svoju budućnost. To je osnovni postulat svake incijative, svakog razgovora i pregovora. Pod dva: da se u državi Kosovo stvori mehanizam vlasti koji je funkcionalan, da se obezbedimo od svakog uticaja i stvaranja mehanizama koji otežavaju, da ne kažem onemogućavaju funkcionisanje države Kosovo, njen razvoj i prosperitet, što se u neku ruku dogodilo u Bosni. I treće: da država Kosovo pozitivno utiče i stvori mir, stabilnost i harmoniju sa svim okolnim zemljama, podrazumevajući tu i Srbiju i da utiče na stvaranje mira i stabilnosti u regionu i šire.“

Govoreći o mogućem destabilizovanju stanja tokom pregovora o statusu, premijer Kosumi ocenjuje da, dok bude snaga koje ne žele rešenje statusa Kosova, takvih pokušaja destabilizacije može biti:

«Dok bude snaga koje će želeti da se ne reši konačni status Kosova, te snage će pokušati da destabilizuju ovaj proces. Ali treba biti pripravan da se mogu dogoditi takve stvari. Sposobnost je gospodina Ahtisarija, Kontakt grupe i politike na Kosovu kako ćemo se suočiti sa tim teškoćama. Kakve god bile te teškoće, opstrukcije, krize, bilo da se radi o odugovlačenju razgovora ili klinička smrt pregovora ili najekstremnije delovanje ekstremnih političkih grupa, snage koje su zainteresovane za rešavanje konačnog statusa Kosova su izuzetno velike, snažne, mnogostruko veće i snažnije od onih grupacija i političkih grupa koje žele da ometaju proces. I mi treba da smo odlučni da se započeti proces pregovora završi vrlo brzo, da se ne odugovlači, da ne bude problema i da se ne dogodi destabilizija, već da se uspešno okonča.“

Na pitanje može li uslovna nezavisnost, o kojoj se toliko priča, biti kompromisna opcija za status Kosova, premijer odgovara:

«Ne verujem da treba da činimo kompromise i trgovinu sa nezavisnošću Kosova. Kosovo će biti nezavisno kao što su sve zemlje u regionu nezavisne i treba da ima toliko suvereniteta koliko imaju i druge zemlje. Mi možemo da učinimo korak dalje da postignemo sporazum sa NATO-m ili sa Briselom oko nekih oblasti u kojima mi imamo potrebe da budemo podržavani, da nam se pomogne da delimo zajedno jedan deo odgovornosti, kao na primer u oblasti bezbednosti. Mi imamo potrebe za dugoročno prisustvo NATO-a na Kosovu, dok u drugim oblastima mi imamo potrebe za savete, za podršku, posmatranje ili korekciju procesa, ali ne za amdinistriranje procesa. Mi ćemo administrirati proces, mi ćemo imati puna ovlašćenja u tom pravcu i nećemo u negativnom smislu da budemo uslovljeni ničim, jer bi to ometalo ekonomski razvoj Kosova u budućnost.i»
XS
SM
MD
LG