Dostupni linkovi

Rusija je protiv nametanja rešenja


Rešenja kosovskog pitanja može doći samo uz poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Rusija se, kazao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, protivi bilo kakvom nametnutom rešenju i podržava samo ono koje bi proizašlo kao rezultat direktnih razgovora Prištine i Beograda. Obe strane složile su se da rešenje za Kosovo mora biti zasnovano na međunarom pravu i prihvatljivo i za jednu i za drugu stranu, rekao je nakon susreta sa Sergejom Lavrovim predsednik Srbije Boris Tadić:

“Potrebno je pronaći kompromisno realno rešenje, ali rešenje koje ne destabilizuje čitav region i čitavu Evropu. Ja mogu da ponovim svoj stav da je nezavisnost Kosova rešenje koje predstavlja pravni presedan, da destabilizuje Evropu i koje destabilizuje demokratski potencijal države Srbije bez koje nema ni stabilnosti jugoistočne Evrope. Srbija želi diplomatskim putem da reši problem, Srbija ne želi da vodi rat. Srbija želi miroljubivu politiku i želi politiku kojom će obezbediti prosperitet svim građanima i Srbima i Albancima i zaštiti međunarodni interes takođe u čitavom ovom regionu.”

Sergej Lavrov:

“Mi smo potvrdili našu podršku pravednom rešenju statusa Kosova na osnovu principa međunarodnog prava a i u okviru direktnog dijaloga i na osnovu onih rešenja koja su već usvojena u Savetu bezbednosti. Ne može ovde da se namentne bilo koje rešenje. Rešenje može da bude pronađeno samo kroz direktan dijalog. Rusija će svakako pružitu svoju podršku tome.”

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković nakon susreta sa Lavrovim rekao je:

“U predstojećim razgovorima o budućem statusu Kosova i Metohije mi se nadamo punoj podršci Rusije i u Kontakt grupi i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, našim legitimnim, realnim, kompromisnim i evropski orijentisanim predlozima. Kada je reč o tim i takvim zahtevima, istakao bih dva: očuvanje sadašnjega državnoga statusa i međunarodnoga statusa naših državnih granica sa Republikom Albanijom i Republikom Makedonijom, uz evropski model prozirnosti, otvorenosti tih granica koje bi postojale u mapama, na dokumentima, a kojih ne bi bilo na terenu.”

*****

Rusija podržava dijalog između Prišitine i Beograda o politickom statusu Kosova izjavio je šef Ruske diplomacije Sergej Lavrov tokom posete Kosovu, istićući kako pri tome ne sme biti nametanja rešenja.

«Mi ćemo se svakako koncentrisati na podršku neposrednim pregovorima između Prištine i Beograda. Niko ne sme da nametne neko rešenje i niko ne može da reši ovu situaciju sem dve strane.», rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, posle razgovora sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom.

Kosovo je jedno od ključnih pitanja stabilizacije Balkana, ocenio je Lavrov posle susreta sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom. Lavrov je izjavio da otvaranje Ruske kancelarije u Prištini predstavlja manifestaciju interesovanja Rusije za doprionos naporima međunarodne zajednice da stabilizuje Balkan.

„Naravno, Kosovo je jedno od ključnih pitanja na ovom planu”, rekao je Lavrov, ističući istovremeno da razgovori o političkom statusu treba da “idu uporedo sa kontinuiranim i intenzivnim naporima na implementaciji standarda”.

Lavrov je istakao da je Savet bezbednosti UN odlučio da “izbliza prati situaciju i da preduzme dodatne korake ako je to potrebno”. Prema njegovim rečima,“svi treba da budu principijeli i svi treba da se rukovode dugoročnim interesima ljudi koji žive i koji su živeli ovde”.

Tokom današnje posete Kosovu ministar Lavrov se sureo sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom, predsednikom Rugovom i predstavnicima kosovskih Srba, te otvorio kancelariju Ruske Federacije u Prištini.
XS
SM
MD
LG