Dostupni linkovi

Kripto senzacija ili proširenje optužnice?


Ne iznoseći druge pojedinosti u vezi sa atentatom na premijera Zorana Đinđića, niti ime i prezime iz ukradenog pasoša, generalni inspektor Interpola Ronald Nobl kazao je da je osoba sa ukradenim hrvatskim pasošem koju je apostrofirao kao ubicu srpskog premijera 26 puta prelazila preko granica šest evropskih zemalja i Singapura. Portparol Specijalnog suda za organizovani kriminal sudija Maja Kovačević Tomić u izjavi za naš program ističe da bi u slučaju da se tvrdnja generalnog inspektora Nobla ispostavi kao tačna, specijalni tužilac mogao da zatraži proširenje istrage, ali i da sam sud nastavi da postupa po već postojećoj optužnici.

“Da li je još neko učestvovao, to je stvar tužilaštva da se pozabavi ukoliko je takva tvrdnja argumentovana. Postoji mogućnost da tužilac krene u neku dodatnu istragu i da eventualno proširi optužnicu ali ja o tome ne bi mogla ništa da vam govorim jer ja govorim u ime suda. Znači sud postupa po optužnici koja postoji, koja je na pravnoj snazi, i po kojoj suđenje već teče.”

Podsećamo da je Ronald Nobl prošle godine izjavio da je prvooptuženi u procesu za ubistvo Đinđića Milorad Ulemek Legija sa hrvatskin pasošem na ime Vlado Vukomanović 26 puta prešao granicu šest zemalja. Istovremeno advokat porodice Đinđić Rajko Danilović smatra da je izjava generalnog inspektora Interpola potpuni promašaj i to ovakvo obrazlaže:

“Ako se to mislilo na Milorada Ulemeka Legiju i pasoš koji je on posedovao, taj pasoš jeste hrvatski, ali nije ukraden. Taj pasoš je napravljen u Herceg Bosni i taj pasoš je falsifikat na ime Vukosavljevića nekog. Jeste njegova fotografija, jeste on tim pasošem putovao i jeste bio u Singapuru, ali pasoš nije ukraden.”

Danilović takođe naglašava da je sa stanovišta samog suđenja ova izjava irelevantna, da ne može ni na koji način uticati na sam proces, ali i podvlači da postoji detalj koji bi mogao ukazivati da se ne radi o slučajnoj grešci nego već o nečemu mnogo ozbiljnijem:

“To je da uvek pred nastavak suđenja, posle svake pauze, a naročito sada kad se približavamo kraju suđenja, postoji tendecnija da se izmišlja neka kripto senzacija kao i u ovom slučaju.”

Tužilac bi svakako morao ispitati osnovanost tvrdnje Ronalda Nobla i u zavisnosti od toga da li se pokaže relevantnom možda čak izmeniti optužnicu ili potpuno odbaciti tvrdnju generalnog sekretara inspektora Interpola, smatra kriminolog Bogoljub Milosavljević:

“Bilo bi za očekivati da neko ko je generalni sekretar Interpola, kao najveće međunarodne organizacije za međupolicijsku saradnju takvu izjavu daje tek kada ima dovoljno razloga da takvu izjavu daje i da on mora da ima izvesnu vrstu dokaza koji bi potkrepljivali tu njegovu izjavu.Takođe bi bilo za očekivati da se od njegove strane ustupi taj materijal našoj policiji, odnosno Nacionalnom birou Interpola.”

Policija neće tražiti nikakva pojašnjenja niti dodatne dokaze povodom tvrdnje Ronalda Nobla, kaže za naš program portparol MUP Srbije Dragana Kajganić i dodaje da je izjava generalnog sekretara Interpola zapravo bila samo ilustracija njegovog predavanja o zloupotrebi ukradenih pasoša, te da se ona odnosila na Milorada Ulemeka Legiju:

“To je onaj stari Legijin pasoš sa 26 pečata još iz 2003. godine koji je pronađen u ‘Sablji’, Vlado Vukomanović, to je taj pasoš. On je to dao samo kao primer, to je stara priča što se nas tiče nema ničega.”
XS
SM
MD
LG