Dostupni linkovi

Odložen susret premijera


Premijeri Albanije Salji Berisa, Crne Gore Milo Đukanović, Makedonije Vlado Bučkovski i Kosova Bajram Kosumi, se neće sastati na radnom ručku u subotu 5. novembra u Prištini. Na zahtev Bučkovskog taj susret, koji je inicirao premijer Kosumi, je odložen i biće održan u bliskoj budućnosti, kaže šef Kancelarije za informisanje u Vladi Kosova Sulj Uksini:

“To ne treba shvatiti kao nepostojanje volje. Sastanak je odložen za kratko vreme i uskoro će biti održan.”

Zvanično je saopšteno da je premijer Makedonije zatražio odlaganje susreta zbog poslova koje ima, ali nezvanično se smatra da su razlozi političke prirode zbog početka razgovora o budućem statusu Kosova. Pojedini mediji javljaju da su srpski premijer Kostunica i međunarodna zajednica od Bučkovskog zatražili da ne dođe na sastanak kako se ne bi provocirale vlasti u Beogradu. Prethodno je Kosumi, najavljujući sastanak, rekao da je i premijer Srbije dobrodošao, ali mu nije poslao zvaničan poziv.

I crnogorski premijer Milo Đukanović je odlučio da ne dođe u Pristinu, jer je, kako se izveštava, to od njega zatražila međunarodna zajednica. Albanski premijer Salji Beriša je izjavio da je susret odložen, te ne navodeći kada, naglasio da će do njega uskoro doći. Četvorica premijera je trebalo da na radnom ručku razgovaraju o odnosima u regionu uoči razgovora o statusu Kosova. Sulj Uksini kaže kako se četvorica premijera zalažu za stvaranje snažnih ekonomskih i političkih veza u regionu i prevazilaženju razlika:

“Četvorica premijera se zalažu za proširenje saradnje u cilju stvaranja novog političkog imidža regiona i otvaranja puta ka evroatlantskim integracijama.”

Ideja Bajrama Kosumija, koju je on predstavio prošlog meseca tokom posete Tirani, podrazumevala je da se na svaka dva meseca održavaju neformalni susreti na nivou premijera, koji će Balkan predstaviti kao mesto zajedničke budućnosti. Iako su analitičari procenili da bi takav susret bio od velikog značaja za poboljšanje klime, mnogi smatraju da će se čekati politička procena međunarodne zajednice da li je taj susret uopste moguć uoči početka razgovora o budućem statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG