Dostupni linkovi

Prva faza pregovora o promjenama Ustava


U Briselu će od 11. do 14. ovog mjeseca biti održani razgovori o izmjenama Ustava BiH, na kome će učestvovati lideri osam političkih partija iz BiH. Time bi se završila prva faza pregovaranja o promjenama Ustava, rekao je jedan od dosadašnjih učesnika u pregovorima ispred Partije demokratskog progresa, Slobodan Nagradić:

“Nakon toga, ukoliko i ako se postigne saglasnost o jednom broju pitanja, onda će na scenu stupiti ustavotvorci, dakle eksperti u užem smislu riječi koji pišu amandmane, pa će te amandmane pustiti u parlamentarnu proceduru, dakle neko će ih unijeti u Parlament BiH i o tome će se izjasniti poslanici Predstavničkog i Doma naroda.”

Do sada su se predstavnici osam partija sastali četiri puta u Sarajevu i jednom u Vašingtonu, uz domaćinstvo američkog instituta za mir:

“Vidjećemo na kakav ćemo odnos naići za deset dana u Evropskoj komisiji - hoćemo li to moći moći smatrati dobrim uslugama ili malo više od toga? Dakle, američka strana ne insistira ni na čemu o čemu se mi ovdje nećemo dogovoriti. Neće biti nametanja novog ustava. Drugo, mi smo postigli konsenzus tamo da ništa bez konsenzusa ne možemo završiti. U ovoj fazi razgovora između ovih predstavnika osam političkih partija nije se diralo u postojeće unutrašnje uređenje BiH. Dakle, niko nije doveo u pitanje postojanje entiteta.”

Nagradić kaže kako su dosadašnji razgovori pokazali kako će se konsenzus najteže postići oko toga da li Savjet ministara transformisati u vladu BiH, sa jakim premijerom, ili bi funkcija Savjeta trebala biti na istom nivou. Do sada je jedino vjerovatno da će ostati institucija tročlanog Predsjedništva, s tim da bi se članovi mogli birati iz državnog Parlamenta, a isto tako je izvjesno da će i broj poslanika u državnom parlamentu biti uduplan, kazao je Slobodan Nagradić.
XS
SM
MD
LG