Dostupni linkovi

Nema jednostranih rešenja statusa


Nikakve pretnje, niti jednostrani potezi iz Prištine ili Beograda, ne mogu uticati na rešenje statusa Kosova, izjavili su zvaničnici UNMIK-a. Takve izjave dolaze nakon što je grupa koja sebe naziva “Vojska za nezavisnost Kosova” putem elektronske pošte zapretila članovima Pregovaračkog tima Kosova da rade na proglašenju nezavisnosti ili će ih, kako se kaže, čekati neprijatno iznenađenje.

Portparol UNMIK-a Niradž Sing izjavio je kako je međunarodna administracija o navedenoj grupi saznala putem medija. Sing kaže da se status Kosova neće rešiti jednostranim potezima pa ni pretnjama:

“Status Kosova se neće rešiti na ulici, a ni putem interneta. Status ne može biti rešen jednostranim potezima Prištine i Beograda. Jasno je da će se o tome odlučiti razgovorima između Prištine i Beograda i međunarodnih mehanizama kao što su Kontakt grupa, Evropska unija i Savet bezbednosti.”

Istovremeno, KFOR je saopštio kako nema zvaničnih informacija o postojanju grupe koja sebe naziva “Vojskom za nezavisnost Kosova”. Portparol mirovnih snaga Pio Sabeta kaže da je istraga u vezi s tim u toku, te da se radi o pojedinačnim kriminalnim radnjama, koje neće uticati na ukupnu bezbednosnu situaciju.

I dok i KFOR i policija kažu da se vodi istraga povodom informacija kako su u pjedinim delovima Kosova primećeni ljudi sa maskama, u kosovskoj štampi se s vremena na vreme izdaju saopštenja nepoznatih grupa koje uglavnom šalju preteće poruke liderima, tražeći od njih da proglase nezavisnost Kosova.
XS
SM
MD
LG