Dostupni linkovi

Tužba umjesto uklanjanja crkve


Podsjetimo: nakon što je javnost, posredstvom medija, saznala da je Srpska pravoslavna crkva 19. juna na Trojčin dan, uz pomoć helikoptera Vojske Državne zajednice na vrhu Rumija, vjekovnom ekumenskom simbolu na ovim prostorima, iznijela metalnu crkvu iz nadležne državne institucije - Ministarstva uređenja prostora, tri dana kasnije saopštili su sljedeće - pomoćnik ministra Nada Ulićević:

"Mitropolija crnogorsko primorska se nije obraćala Ministarstvu zaštite životne sredine i uređenja prostora zahtjevom za izdavanje dokumentacije koja je predviđena zakonom za izgradnju vjerskog objekta, odnosno, crkve na Rumiji."

Mitropolija na drugoj strani ni jednog trenutaka nije sporila da nijesu imali dozvolu za postavljanje metalne crkve na Rumiji. O njihovom pravu da to ipak učine za naš program advokat Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Mlađan Mićović obrazlagao je:

"Postavlja se, kao osnovno pitanje da li je to jedini objekat u ovoj državi koji je postavljen bez dozvole vlasti.”

Slučaj Rumija je u javnosti proizveo žestoke rekcije, posebno sa aspekta narušavanja vjekovnog međunacionalnog sklada na tim prostorima. Čuvena legenda o Vladimiru i Kosari, koja potiče još od 9. vijeka, spajala je tri vjerske zajednice, pravoslavnu, islamsku i katoličku koje su na Trojčin dan na vrh Rumije zajednički iznosili krst. Jedan od dugogodišnjih aktera ovog običaja bio je akademik Vukić Pulević:

"Tu se poželi nešto, svaka se želja tu ispuni, čak i da slijepi progledaju. Očito, ovim činom "gvozdenog pukovnika" Amfilohija, ne da su slijepi progledali, nego su i ovi koji imaju oči zaslijepljeli da naprave jedan takav masakr na vrh Rumije."

Posebno su bili pogođeni predstavnici manjinskih zajednica u Crnoj Gori poput albanske, koja živi na tim prostorima. Mehmed Bardhi, predsjednik Demokratskog saveza Albanaca:

"Smatramo da je krajnje vrijeme da Vlada mora intervenisati."

Vlada je, međutim, nakon što su utvrdili da je Rumija u nadležnosti Ministarstva uređenja prostora, naložila Srpskoj pravoslavnoj crkvi da ukloni objekat do 1. avgusta, što oni ni dan danas nijesu učinili. osim što su uložili prigovor na tu njihovu odluku. Za nelegalno postavljanje crkve na Rumiji ceh je za sada platio samo načelnik Generalštaba vojske Srbije i Crne Gore Dragan Paskaš, koji je, po zahjevu crnogorskih članova u Vrhovnom savjetu odbrane, zbog ovog slučaja smijenjen prije petanestak dana, kad je poslat u penziiju. A šta je Ministarstvo uređenja prostora učinilo u skladu sa njihovim obavezama tri mjeseca nakon što je istekao rok koji su Crkvi dali da ukloni objekat? I pored petnaestodnevnih pokušaja nijesmo uspjeli da saznamo. Naime, iako smo fax i E mail sa pitanjima uredno više puta poslali pomoćniku ministra Nadi Ulićević, za koju nam u Mnistarstvu uređenja uporno tvrde da je jedina od koje možemo dobiti odgovor, nakon dvije nedjelje dobili smo je u ponedjeljak:

"Ja sada nijesam u mogućnosti da bilo šta razgovaram na tu temu. Pokušajte sjutra, mada ja ne znam koliko ću biti u kancelariji. Posao mi je takav da ni u jednom trenutku ne znam ni gdje ću biti, ni kako..."

RFE: Da Vam kažem, znači, nas konkretno interesuje - ima dvije nedjelje da sam poslala mail, da sam sa Vašim saradnicima, sekretaricama, ne znam već sa kim komunicirala... Prvo obrazloženje je bilo da ste na Skupštini – zaista ste tada bili na Skupštini, onda je petak bio, da nijeste dolazili na posao, onda je čitave prošle nedjelje obrazloženje bilo da ste odsutni...

ULIĆEVIĆ:Jeste, putovala sam po Crnoj Gori. Pokušajte sjutra gospođo, ako Vam nije problem.

Naravno, gospođa Ulićević ni u utorak, ni danas nije uz različita obrazloženja njenih saradnika bila u prilici da nam se javi, ali smo zato od advokata Mitropolije Srpske pravoslavne crkve Mlađana Mićovića dobili precizan odgovor na pitanje u kojoj je fazi ovaj slučaj:

"Oni, kao drugostepeni organ, nijesu donijeli nikakvo rješenje u zakonom propisanom roku. Dakle, nijesu odgovorili na našu žalbu, a mi smo po isteku tih rokova pokrenuli upravni spor. Dakle, taj slučaj je u formalno-pravnom smislu sada na Upravnom sudu Crne Gore ."

Tri mjeseca nakon što je grupa intelektualaca, umjetnika i javnih radnika u Baru i na Rumiji izvela protestni performans zbog postavljanja metalne crkve na Rumiji, upozoravajući domaću i međunarodnu javnost da se na taj način pokušava narušiti međuetnički i međukonfesionalni sklad u Crnoj Gori, jedan od organizatora, Stevo Vučinić kaže da od države i nije očekivao drukčiju reakciju. Ozbrazlaže i zašto:

"Prost razlog tome je što je suverenitet države Crne Gore podijeljen između Srpske pravoslavne crkve i crnogorske države. Razlog je u tome je što je srpska crkva bila u suštini velika logistička podrška crnogorskoj vlasti '89, '90, '91. godine u vrijeme ratnih operacija, onda oni su koristili ukupnu tu situaciju. U takvoj jednoj situaciji, podijeljenoj političkoj klimi, da kažemo problematičnoj političkoj klimi u Crnoj Gori u kojoj crnogorska država ne kontroliše svoju teritoriju... Nijesmo mi očekivali ništa više."
XS
SM
MD
LG