Dostupni linkovi

Uhapšena dvojica terorista


Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu protiv dva lica koja su, sa još jednim koje je nakon saslušanja pušteno na slobodu, uhićena u Sarajevu pod sumnjom da su pripremali terorističke napade. Dvojici uhićenih, kako prenose mediji, državljanima Švedske i Turske, Tužiteljstvo BiH je odredilo pritvor. No, u ovoj instituciji ne žele ništa komentirati dok se istraga ne završi.

U misiji Europske policije BiH, koja je odala posebno priznanje bh. vlastima na uspješno izvedenoj protuterorističkoj akciji, za naš radio kažu da treba sačekati rezultate istrage. Glasnogovornica policijske misije u BiH, Zinaida Ilarija:

“Mi iz EUPM-a želimo apelirati kako na javnost tako naravno i na medije da se u svakom slučaju suzdrže od špekulacija do samog okončanja istrage i utvrđivanja svih činjenica.”

Kako se do zvaničnih informacija o tomu dokle je stigla istraga i na što ona upućuje ne može doći, mediji nezvanično prenose da je jedno od lica koje se nalazi u pritvoru Suda BiH Turčin Abdulkadir Cesur, koji se sumnjiči da je narušavao sigurnost većeg broja ljudi zbog posjedovanja oružja. No, informacije do kojih je došao naš radio upućuju na to da su navodi pojedinih medija upitni – posebice kada se govori o imenu, te državljanstvu uhićenog. Doznajemo i to da se zvanično saslušanje očekuje narednoga tjedna, ali i da je do sada uhićeni već nekoliko puta bio na ispitivanju. Naš izvor nam je potvrdio da se radi o mladiću koji je tek ušao u punoljetstvo.

Drugo lice koje se nalazi u pritvoru Suda BiH je, prema navodima medija, švedski državljanin, kojega je ovih dana danska policija povezala sa nedavnim uhićenjima izvedenim u Kopenhagenu. Danska policija uhitila je nekoliko lica, svi starosti od 16 do 20 godina, ali njihova imena nisu otkrivena.

U nedostatku zvaničnih informacija, mediji špekuliraju i uhićenja u Sarajevu i Danskoj dovode u vezu, kao i navode da su uhićeni planirali napade u Europi. Vojno-politički analitičar Gostimir Popović, komentirajući situaciju, kaže:

“Povezivanje ovog slučaja u Sarajevu i ovog slučaja u Danskoj, i još slučajeva koji će se desiti, je sasvim izvesno i sasvim je izvesno da postoje određene organizacije koje nameravaju da izvršavaju terorističke akte u Evropi. U tom smislu, Evropa kao sistem i svi njeni potsistemi treba da upale crveno svetlo.”

Prodekan Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu i bivši obavještajac Mirsad Abazović, iako se slaže da je BiH zbog neuređenosti pogodno tlo za skrivanje, tranzit terorista i poduzimanje određenih akcija, kaže da takva situacija ne može ići na dušu službama sigurnosti. Stoga Abazović ističe da ocjene i zaključke treba donositi tek kada bude jasnije više detalja:

“Trebalo bi svu energiju usmjeriti, i medijsku i političku i institucionalnu, da se da puna podrška službama sigurnosti, koje očigledno u uvjetima prilične naše neuređenosti u državi postižu, ipak, dobre rezultate. Naprosto, radimo kao jedan već ozbiljan subjekt u međunarodnoj antiterorističkoj koalciji.”

Uhićenja u Sarajevu su izvršena po nalogu Suda BiH, na osnovu kojega su pretresna i dva objekta na području Kantona Sarajevo, u kojima su pronađeni određena količina eksploziva, vatreno oružje i druga vojna oprema.
XS
SM
MD
LG