Dostupni linkovi

Do sada 26.000 žrtava


Podaci o kojima je riječ pripremljeni su za potrebe Kongresa SAD, i broj od 26.000 ne pravi razliku izmedju mrtvih, ranjenih, vojnika i civila. Novinari AP su iz svojih izvora saznali da barem dvije trećine od ukupnog broja otpada na civile, a američki zvaničnici upozoravaju kako podaci nisu do kraja sigurni, jer su prikupljani na povremenim izvještajima američkih vojnika.

Pentagon je dugo odbijao davati izvještaje o ubijenim civilima, objavljivali su samo gubitke u svojim redovima. Baš kao što se nije moglo saznati koliko je civila poginulo od američkih vojnika. Činjenica da se ipak pristalo govoriti o žrtvama i to na svim stranama, samo je znak da SAD žele popraviti dojam kako im je stalo do lokalnog stanovništva u Iraku, vojni expert iz washingtonskog Centra za strategijske studije Anthony Cordesman.

U prvoj polovini prošle godine irački su gubici u prosjeku iznosili 30 ljudi dnevno, u ovoj godini 50, da bi se u septembru popelo na 64 žrtve dnevno. Analitičari upozoravaju kako su ovi podaci kontradiktorni uvjeravanjima iz Pentagona da se sigurnosna situacija u Iraku popravlja.

Privremeno iračko vijeće, koje podatke o žrtvama skuplja posredstvom medija, računa da je od marta 2003. godine u Iraku poginulo između 26.000 i 30.000 samo civila.
XS
SM
MD
LG