Dostupni linkovi

Zatražena puna saradnja od Sirije


U izvorima Savjeta sigurnosti se kaže kako rezolucija prijeti Siriji ekonomskim sankcijama ukoliko ne pristanu na potpunu saradnju s UN-ovim inspektorima koji žele pronaći ubicu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja. Paul Bolton, američki ambasador u UN-a kaže:

"U nacrtu rezolucije se kaže da ćemo, ukoliko Sirija ne bude u potpunosti sarađivala, primjeniti korake iz člana 41. Povelje Ujedinjenih naroda, a to može podrazumijevati i sankcije".

Vječiti oponenti i ovaj put su Rusi, stalni članovi Savjeta sigurnosti. Ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov:

"Možda ipak nije sasvim u redu miješati kriminalnu istragu s međunarodnim odnosima."

Moskva je bliska Damasku još od vremena hladnog rata, pa je za očekivati i ulaganje veta protiv sankcija, koje među ostalim nalažu Siriji da privede svako lice za koje istražna komisija UN-a posumnja da je umiješano u ubistvo te da dopusti inspektorima kontakt s osumnjičenima i potencijalnim svjedocima. Neke od mjera bile bi i zabrana putovanja i zamrzavanje inostranih računa licima osumnjičenim za ubistvo, ali se dokumentom definira i postupak kojim bilo koja članica Savjeta može dati primjedbu na istragu. I sve to zbog ubistva libanonskog premijera Haririja koji je u februaru ove godine ubijen bombom.

Jedan od najvećih boraca protiv sirijskog utjecaja u Libanonu uklonjen je s puta, ali ko ga je ubio još se ne zna. Prvoosumnjičeni je zvanični Damask, što je u svom izvještaju i potvrdio Detlev Mehlis, istražitelj UN-a. On navodi da su ubistvo Haririja i još 22 osobe u Bejrutu 14. februara organizirali sirijski i libanski zvaničnici sigurnosti. Kao mogući osumnjičeni u tom se izvještaju navode imena brata i zeta sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Sirija je negirala nevode u izvještaju. Ambasador ove zemlje u Ujedinjenim narodima Fayssal Mekdad kaže kako je ponuđena rezolucija samo dio dugotrajne američke kampanje protiv Damaska:

"Nisam siguran da li bi ovo što je ponuđeno bilo ispravnije zvati politički stav Amerike protiv Sireje, a ne rezolucija UN-a. Nema tu ništa novo. Sve je to nama poznato već godinama."

Sirija je danas pozvala na usvajanje "umjerene rezolucije", jer je evidentno da sankcije ne smije rizikovati. No paralelno, u Damasku ne postoji niko ko se usudi kritizirati predsjednika Bašara al-Asada. Od ranije poznata pat pozicija, nešto što je već viđeno u odnosima zapada i Bliskog istoka.
XS
SM
MD
LG