Dostupni linkovi

Sporazum o prolasku NATO trupa na čekanju


Sporazum, inače, omogućuje snagama NATO da sa pratećom opremom kroz SCG prolaze bez naknade, ali će Državna zajednica moći da naplati po “najnižoj ceni” izvesne usluge, koje NATO bude smatrao potrebnim Sporazum su 18. jula u Beogradu potpisali ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer.

Obrazlažući razloge za potpisivanje Sporazuma, ministar Vuk Drašković je u Skupštini Državne zajednice rekao da se tim dokumentom van snage stavljaju neuređene odredbe iz Rezolucije 1244 Kumanovskog sporazuma koje se odnosi na kretanje snaga NATO. Drašković je rekao da je sada povoljan trenutak za potpisivanje Sporazuma, jer u procesu pregovora o budućem statusu Kosova, Srbiju i Crnu Goru stavlja u partnerski odnos sa međunarodnom zajednicom:

“Mi nemamo na Kosovu i Metohiji ni jednog jedinog našega vojnika, nemamo ni jednog jedinog našeg policajca. Ovaj sporazum hoće da našu državu i zvanično dovode u saveznički odnos sa onim koji jesu na Kosovu i Metohiji, koji imaju ogromunu silu na Kosovu i Metohiji. Na nama je da odlučimo da li će sigurnost našeg naroda na Kosovu biti veća ili još žalosnija ako danas ovaj parlament ne odluči da ne ratifikuje ovaj sporazum.”

Predstavnici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije tvrde da cilj Sporazuma nisu mirovne operacije već okupacija. Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić:

“Besmislena nam je priča o tome da je potrebno da to omogućimo a otkud pravo NATO-u da nam priča kako će biti nekakvih nemira i otkud nama pravo da verujemo u te priče kako bismo ih pustili da bez najave, bez saglasnosti, bez ikakve odgovornosti, bez prava da im mi sudimo za krivična dela koja eventualna počine, da prolaze kroz Srbiju.”

Poslanik Demokratske stranke Srbije, koja obzbeđuje većinu srpskoj delegaciji, Milorad Todorović kaže da će njegova partija podržati Sporazum o tranzitu NATO trupa kroz Srbiju i Crnu Goru, ali da ne misli da će posle ratifikacija Sporazuma NATO bolje da brani Srbe na Kosovu i Metohiji:

“Zaista ne vidim direktnu vezu između te dve stvari. Ono što sam primetio u govoru gospodina Draškovića, a sa čim se apriori ne slažem, to je da će NATO bolje da brani Srbe na Kosovu i Metohiji posle potpisivanja i ratifikacije ovog sporazuma. Ako NATO to nije mogao efikasno da uradi sa 47.000 vojnika na Kosovu i Metohoji, ne znam kako bi to sad mogao da uradi time što imati slobodan prolaz kroz Srbiju. Dakle, glasaćemo za.”

Crnogorska poslanička većina takođe će podržati sporazum, kaže poslanik Demokratske partije socijalista Igor Lukšić:

“Jer, ukoliko smo iskreno za saradnju sa NATO-om, ukoliko samo iskreno za evroatlanske integracije onda je to jedan od preduslova, znači da sarađujemo po svim pitanjima između ostalog i oko ovoga po meni čisto tehničkog pitanja tranzita jedinica koje su prisutne na ovom području.”

Amasador Srbije i Crne Gore pri NATO-u Branislav Milinović na pitanje: "šta će u vojno političkom smislu doneti ovaj sporazum?, odgovara:

”Istovremeno on znači korak ka našem približavanju ka evropatalanskim intergracijama zato što kroz taj sporazum mi na neki način učimo saradnju sa NATO-om u jednoj praktičnoj stvari i čini mi se u ovom osetljivom trenutku kada otpočinju pregovori o statusu budućem Kosova i Metohije, i u trenutku kada se pažljivo prati dalje dinamika reformi odbrane u Srbiji i Crnoj Gori, mislim da šaljemo jedan vrli pozitivan signal u sedištu NATO-a i u centrima njihovim najmoćnijih zemalja članica o našoj spremnosti za ulazak u evroatlanske intergracije.”

Pomalo je neobičajeno da u vreme kada se u Parlamentu Državne zajednice razgovara o veoma bitnim pitanjima odbrane, kao što je ugovoru o prolasku NATO trupa, ministar odbrane ne prisustvuje toj raspravi. Novoimenovani ministar Zoran Stanković ovog popodneva je obilazio vojne jedinice na jugu Srbije:

“Od svih ovih političkih događanja zbog statusa naše države u međunarodnoj zajednici mi ćemo morati i neke stvari sigurno da progutamo u onom pravom smislu te reči i neke stvari koje nam se ne dopadaju ali istovremeno je ne znam, nisam uspeo za ovo kratko vreme ponovo da vam kažem da pročitam sve te procene i ocene o sklapanju tog sporazuma. Video sam ga i pročitao, mislim da ovi ljudi koji su na tome radili da oni znaju o čemu se radi, da znaju koji je interes zemlje.”
XS
SM
MD
LG