Dostupni linkovi

Odbrana sa slobode i bez kaucije


Tokom današnjeg ročišta u ovom predmetu, poznatom u javnosti kao „Čović i ostali“, predsjedavajući Sudskog vijeća Ričard Gebelajn prenio je mišljenje Sudskog vijeća da nema opasnosti od neposrednog bjekstva optuženih. Sud je odredio da optuženici moraju ostati u mjestu boravka i o svakoj promjeni te vrste obavijestiti Sud, a tužioca sedam dana unaprijed, ako namjeravaju putovati u inostranstvo.

Tužilac Džonatan Ratel od Suda je tražio da odredi pritvor ili kauciju u iznosu od po jedan milion konvertibilnih maraka za bivšeg člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića i četvoricu braće Ivanković Lijanović. Oni su optuženi za višemilionske utaje i korupciju. Tužilaštvo je upozorilo da postoji zabrinutost i opasnost da bi optuženi mogli pobjeći iz zemlje, jer imaju dvojno državljanstvo i putne isprave BiH i Republike Hrvatske.

Ratel je naglasio da Tužilaštvo već ima slična iskustva kada susjedne zemlje BiH nisu željele izručiti optužene i osuđene, što je potvrdio i nedavni slučaj Ante Jelavić, za kojeg postoje saznanja da se krije u Hrvatskoj.

U obrazloženju svog zahtjeva za određivanjem pritvora i visoke kaucije tužilac je naveo da su optuženi veoma bogati ljudi, sa dobrim i bliskim vezama sa političkim vrhom susjedne Hrvatske.

Tužilaštvo je i dodatno, prvi put zvanično objavilo da se protiv Dragana Čovića vode još dvije istrage: za zloupotrebu položaja u vrijeme kada je bio ministar finansija u Vladi Federacije BiH i pronevjeru oko 8 miliona konvertibilnih maraka. Bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH, prema najavama Tužilaštva, već u ponedjeljak bit će saslušan i za zloupotrebu položaja i pronevjeru više od jednog miliona konvertibilnih maraka 1998. godine, kada je bio predsjednik Upravnog odbora “Soko” Mostar.
XS
SM
MD
LG