Dostupni linkovi

U Partnerstvu za mir do kraja godine?


Parlamentarci iz zemalja članica NATO-a koji čine Politički komitet pri Skupštini NATO-a ocijenili su kako je BiH ispunila ključne uslove, postavljene za prijem u Partnerstvo za mir. O tome će već u novembru u Kopenhagenu izvijestiti Parlamentarnu skupštinu NATO-a. Član Političkog komiteta Karl Lamers:

“Za nekoliko dana bit će jesenje zasjedanje Skupštine NATO-a, dakle svih članica zemalja NATO-a, i mi ćemo podnijeti izvještaj o našim utiscima ovdje. Mi ćemo vam dati podršku. I mislim da ste na dobrom putu da ostvarite ono što ste planirali tokom ove godine.”

Pod ispunjenim ključnim uslovima Politički komitet, pojasnio je Lamers, smatra dogovor o reformi policije, a posebno napredak u reformi odbrane:

“Ispunjen je ovaj zahtjev koji je postavljen pred BiH, a to je da se uspostave jedinstvena komanda i kontrola i civilni nadzor nad oružanim snagama. I mislimo da je to jako važan preduslov, koji je ispunjen, za pristupanje Partnerstvu za mir.”

Kao treći ključni, a neispunjeni, uslov ovaj put nije pominjano hapšenje haških bjegunaca, posebno Radovana Karadžića. To bi moglo značiti da bi BiH i bez toga mogla biti primljena već ove godine u Partnerstvo za mir, ocjena je članova Komisije za kontrolu i nadzor nad sigurnosnim i obavještajnim službama Parlamenta BiH. Seada Palavrić:

“Naše kolege iz Parlamentarne skupštine NATO-a su se saglasile sa nama da to pitanje ne bi smjelo više biti prepreka za BiH, jer nije prepreka ni za neke druge zemlje.”

Ako se na hapšenju glavnih haških bjegunaca možda više ne bude insistiralo kao na uslovu za ulazak BiH u Partnerstvo za mir, bit će to zato što je RS učinila dosta na saradnji sa Hagom od prošlogodišnjeg, junskog samita NATO-a u Istanbulu, pojašnjava Seada Palavrić:

“Dakle, bila je jedna potpuna nesaradnja od strane RS-a, čak i u slanju dokumentacije. U međuvremenu, RS je zaista ostvarila impozantne rezultate u toj saradnji, popravila je svoju saradnju ne samo dostavljanjem tražene dokumentacije nego je našla načina da sama privede optužene za ratne zločine i preda ih Haškom tribunalu.”

Zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a, na kojem se očekuje izvještaj Političkog komiteta o ispunjenju uslova za ulazak BiH u Partnerstvo za mir, planirano je od 11. do 16. novembra.
XS
SM
MD
LG