Dostupni linkovi

Novi načelnik Generalštaba preuzeo funkciju


General-potpukovnik Ljubiša Jokić, načelnik Generalštaba Srbije i Crne Gore, nakon preuzimanja dužnosti, u prvom obraćanju javnosti, rekao je da je izuzetno počastvovan imenovanjem na novu funkciju i saoštio šta će mu biti prioritet za vreme mandata:

“U ovom trenutku nemamo dileme da na osnovu dosadašnjih promena u koncepta odbrane organizacije sistema odbrane Srbije i Crne Gore treba nastaviti sa reformom Vojske. Uveren sam da ću tokom obavljanja dužnosti imati razumjevanje i punu podršku svojih pretpostavljenih kao i nadležnih državnih organa.”

Većina vojnih analitičara u Beogradu smatra da je bilo za očekivati da će Jokić nastaviti kurs njegovih prethodnika na mestu načelnika Generalštaba jer je, kako kažu, nesporno da je imenovan nakon političkog dogovora Beograda i Podgorice. Ipak, vojno-politički analitičar Aleksandar Radić smatra da je Jokićeva pozicija prilično nezahvalna jer će zajedno sa novoimenovanim ministrom odbrane Zoranom Stankovićem Vojsku voditi u složen proces reformi u vreme kada se bliži trenutak u kom će možda Srbija i Crna Gora prestati da postoji:

“To stvara onda jednu situaciju u kojoj će možda postojati igre na dva koloseka. Znači, s jedne strane, svi će javno morati da govore o zajedničkom interesu, ali s druge strane crnogorska politika je tu vrlo jasna, vladajuće partije su obećale izlazak na referendum i odlučne su da se izbore za samosalnost Crne Gore i to Generala Jokića dovodi do situacije u kojoj će on morati možda da pravi neke izbore.”

Da kadrovske promene na čelu Generalstaba i Ministarstva odbrane neće negativno uticati na Vojsku, uveren je predsednik Srbije Boris Tadić, koji kaže da je siguran da će Jokić i Stanković zajednički raditi u korist države i Vojske:

“Sve personalne promene u svakoj dobroj vojsci stabilizuju Vojsku. Vojska mora da bude sistem uvek spreman na personalne promene, u suprotnom Vojska nije stabilan sistem. Vreme koje nas očekuje podrazumeva nove izazove, rizike i pretnje i siguran sam da će Vojska biti faktor stabilnosti.”

Tadić je podsetio da Generalštab i Ministarstvo moraju da rade po utvrđenim principima:

“Ministar Stanković ima ključnu kontrolnu funkciju i upravljačku funkciju sistema odbrane. Načelnik Generalštaba ima ključnu funkciju u samoj vojsci. Vrhovni savet odbrane u političkom smislu vrši kontrolnu funkciju i to je funkcija parlamenta kao glavnog parlamentalnog za civilnog kontrolera Vojske. Svi ćemo mi doprinositi i reformama i stabilnosti u čitavom regionu.”

U istom tonu, na promociji je govorio i general Jokić:

“Preduzeću sve raspoložive mjere da funkcionisanje Vojske Srbije i Crne Gore bude u okvirima koji su definisani Ustavnom povoljom, zakonskim i pozakonskim propisima uz usvajanje i primenu svih pozitivnih dostignuća modernih armija u svjetu.”

Međutim, Aleksandar Radić podseća da su politički funkcioneri iz Crne Gore bili prilično jasni po pitanju očekivanja od novog načelnika Generalstaba, ukoliko bi Crna Gora odlučila da bude samostalna:

“Oni su već stavili do znanja da se od njega očekuje da kasnije nastavi karijeru u samostalnim oružanim snagama Crne Gore i znači ste strane možemo samo da ga tretiramo kao prelazno rešenje.”

A za kraj ove priče, evo šta je Dragan Paskaš, odlazeći načelnik Generalštaba, predajući dužnost poručio javnosti:

“Vojsku treba zaštiti od političkih kalkulacija pred ostvarivanje uskih stranačkih interesa. Ne može mesto i uloga Vojske i odnos prema njoj zavisiti od trenutnog raspoloženja aktuelne političke vlasti.”
XS
SM
MD
LG