Dostupni linkovi

Polijeće Venera Ekspres


Venera Ekspres, od milja je naziv za prvu evropsku svemirsku letjelicu koja će za koji dan krenuti ka sjajnom objektu koji često prvi zasja s neba predvečer i ponekad osvane i u zoru.

Bespilotna letjelica Evropske svemirske agencije pokušat će pronaći odgovore na neka od pitanja koje dosadašnja istraživanja Venere nisu dala. Prije svih, zašto je, pored tolike sličnosti sa Zemljom, Venera tako negostoljubiva. Posebno će se nastojati utvrditi da li je ta planeta postala žrtvom takozvanog efekta staklenika koji već postoji na Zemlji i na koji već godinama upozoravaju znanstvenici.

Prvi odgovori trebali bi početi stizati već u aprilu iduće godine, kada se Venera Ekspres približi planeti, kaže dr Andrew Coates iz londonskog Mullard labortorija:

"Već raspolažemo s obiljem informacija o Veneri koje smo primili tokom prethodnih istrazivačkih misija. No, proteklo je već deset godina otkako su stigli posljednji podaci s te planete, a za potpunu analizu onoga sto već znamo nedostaje mnogo toga."

Letjelica će provesti više različitih istraživanja, a najvažnija se odnose na Venerinu atmosferu i područja njezinog dodira s površinom planete.

“O Veneri ponekad govorimo kao o ružnoj i zloj blizanki Zemlje. Rođena je na gotovo isti način, ali se razvila u potpuno drukčijem pravcu. Temperatura njezine površine viša je od one u našim pećnicama, tlak je 90 puta viši od onoga na Zemlji, oblaci sumporne kiseline dominiraju atmosferom, a planetom nekontrolirano vlada efekat staklenika."

Znanstvenici vjeruju da je otrovna atmosfera Venere nastala zbog vrlo intenzivne aktivnosti brojnih vulkana. Ako je na njoj ikada i bilo vode, do sada je potpuno presušila, pa je i to jedan od razloga što temperatura na površini doseže 480 stupnjeva Celzija.

Ako znanstvenici uspiju doznati što je i kada pošlo krivo na Veneri, moguće je da će doći i do važnih saznanja o tome kako bi se ponavljanje sličnog scenarija moglo izbjeći i na Zemlji.

Venera Express bit će lansirana do kraja sedmice na ruskoj raketi Soyuz-Fregat iz svemirskog centra u Bajkonuru, u Kazahstanu. Vrijeme lansiranja bit će određeno naknadno i u zavisnosti od vremenskih uvjeta.
XS
SM
MD
LG