Dostupni linkovi

Od ove godine i dugometražni animirani film


Umjesto svake druge godine, Međunarodni festival crtanog filma u Zagrebu,održavat će se ubuduće svake godine. Parnih godina na Animafestu prikazivati će se kratki animirani filmovi, dok su neparne od ove jeseni rezervirane za dugometražne crtiće. Predsjednik festivalskog Vijeća Joško Marušić:

''Dva su razloga za tu novinu. Jedan razlog je što festival želi ići svake godine. Drugi razlog je što su tržište i scena, kada je dugometražna produkcija u pitanju, posljednjih godina neopisivo narasle i naš festival ima nešto po tom pitanju reći. Čini nam se da se ta silna produkcija trivijalizira, da ide ka jednom klišeu koji će je sam upropastiti. Naš festival će, kako u kratkom metru, tako i u ovom, na neki način honorirati i ohrabrivati raznovrsno.''

U konkurenciji je 12 filmova od poznate japanske produkcije do Rusije, Mađarske Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Švedske, Češke, Estonije, Norveške i Hrvatske:

''Festival počinje u utorak i trajati će do nedjelje. Prikazivati će se tri do četiri filma dnevno.''

Zagreb će, kaže Marušić, osobito voditi računa o europskom dugometražnom filmu koji u utrci s visokobudžetnim američkim produkcijama nema šanse na tržištima tranzicijskih zemalja i zemalja Jugoistočne Europe:

''Niko nema ništa protiv američke produkcije. To što su oni tako jaki, nisu oni krivi. Oni sami trebaju konkurenciju. Budući da je dugometražni animirani film skup, mali i siromašni producenti se ne usude ići u nekakve eksperimente ili davati tržištu neke svoje kulturološke specifičnosti. Zbog toga svi idu putem klišea. Jedna od važnih nijansi našeg festivala je ohrabrivanje domovine raznovrsnosti, a to je evropska kultura, kroz dugometražni animirani film. Svjedoci smo da se u Evropi proizvedi od deset do petnaest prekrasnih animiranih cjelovečernjih filmova godišnje, koji gotovo da uopće ne vide publiku koja ima predrasude, misleći da je samo ono što vrijedi u dugometražnoj produkciji upravo ono što dolazi iz Holivuda. Moramo tu situaciju promijeniti jer će i holivudska produkcija doći u krizu, kao što se to svojevremeno dogodilo i Dizniju koji je sam sebe udavio u vlastitom klišeu.''

Na prvom Animafestu dugometražnih crtanih filmova u Zagrebu nije bilo selekcije i natječu se svi koji su se prijavili. Među njima je i hrvatski dugometražni crtić ''Čudesna šuma'' Milana Blažekovića.

''Mi imamo samo jednog autora koji radi dugometražne animirane filmove. Napravio ih je tri. To je Milan Blažeković.''
XS
SM
MD
LG