Dostupni linkovi

Na sajmove knjige ujedinjeni


Osam izdavača iz Bosne i Hercegovine, koji zajedno čine Udruženje literalnih stvaralaca, izdavača i knjižara LIK BIH, predstavit će svoja izdanja na predstojećim regionalnim sajmovina knjiga u Beogradu i Zagrebu. Za bh. izdavače nastup na ovim sajmovima je posebno bitan, jer žele što više promovirati bh. izdavaštvo u susjednim zemljama. Muamer Spahić, direktor Izdavačke kuće “Vrijeme” iz Zenice:

“Rekao sam da je velika, značajna stvar da smo u Beogradu, da ćemo beogradskoj publici, tržištu u Srbiji i Crnoj Gori ponuditi sva ona izdanja koja smo mi objavili i da ta razmjena knjiga napokon krene u drugom pravcu. Naravno, mi smo još uvijek i organizaciono i tehnički i na svaki drugi način, prije svega produkcijski, nedovoljno konkurentni za ta tržišta, ali mislimo da je to tržište, kao i tržište Hrvatske, nama, bh. izdavačima, apsolutno najznačajanije.”

Damir Uzunović direktor Izdavačke kuće “BUYBOOK” iz Sarajeva:

“Naša želja je da infrastrukturu izdavaštva koja ne postoji nakon rata - to je distribucija knjiga, knjižarstvo, knjižarska mreža, edukacija mladih kadrova - dignemo na taj nivo da naša knjiga, konačno tako uređena, može izaći na bitna tržišna mjesta.”

Kao poseban problem koji su naveli bh. izdavači je i moguće uvođenje PDV-a na knjige. Ukoliko se to desi, to će biti dodatan udarac za bh. izdavaštvo, objašnjava Spahić:

“Jednostavno, bh. izdavaštvo to ne bi u narednih godinu – dvije, koliko je planirano da se uvede taj PDV, naprosto izdržalo i mislimo da bi to bio završni udarac bh. izdavaštvu. Dakle, još jedan apel i još jedna molba da knjiga bude izuzeta od PDV-a.”

Ovim povezivanjem u Udruženje LIK BiH bh. izdavači žele što više afirmirati i poboljšati poziciju knjige, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu.
XS
SM
MD
LG