Dostupni linkovi

Izvedeni prvi svjedoci iz inozemstva


Praćeni osiguranjem od dvadesetak policajca, što u civilu što u uniformi, jutros su na splitski Županijski sud, kao prvi od osam svjedoka iz Srbije i Crne Gore, došli bivši podoficiri bivše JNA Vojkan Živković i Velibor Tomović. Živković je u Lori bio tjedan dana i tvrdi da je ta tamo zvjerski
mučen:

„Nas je maltretirao tu ko je koliko hteo, nas su vodili u kuće, u podrum, gde me tuklo dete od četiri godine sa bejzbol palicom po glavi.“

Kao svog mučitelja je prepoznao optuženog Davora Banića, navodeći mu i sitni ožiljak na ruci, a za optuženog zamjenika upravitelja zatvora Tonča Vrkića je ustvrdio da ga "nije toliko mnogo mučio". I drugi svjedok Velibor Tomić je prepoznao Vrkića, te se nije tužio na njega. Inače, mučen je strujom, a kao mučitelje je prepoznao optužene Anđelka Botića i Gudića:

„To su radili Botić i Gudić.“

On je njih dvojicu prepoznao i kao vojne policajce koji su provodili jednog civila, koji im je pokušao pobjeći i koji je kasnije ubijen. Tu žrtvu svjedok nije poznavao, ali je sudionici u procesu identificiraju kao Nenada Kneževića, civilnu žrtvu Lore.

Kako se u ovom slučaju sudi za zločin nad civilima, obrana je tražila da se iz spisa izuzmu svjedočenja koja se odnose na postupanje prema vojnim zatvorenicima u Lori. Sutkinja Spomenka Tonković je taj zahtjev odbacila, s obrazloženjem da je potrebno da se utvrde sve okolnosti u Lori, godine 1992.
XS
SM
MD
LG