Dostupni linkovi

Odobren početak pregovora o statusu Kosova


Stiglo je vrijeme za iduću fazu pregovora, kako bi se odredio budući status Kosova, rekao je predsjedavajući Vijeća sigurnosti, rumunjski diplomat Mihnea Motoc, sumirajući rezultat rasprave na sjednici, ali i ishod konzultacija vođenih među diplomatima 15 država članica Vijeća sigurnosti, nakon što su se tom tijelu obratili povjerenik glavnoga tajnika za Kosovo Kai Eide, šef UN misije na Kosovu Soren Jeseen Petersen i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Ambasadar Eide je novinarima, koji su ga nakon sjednice pitali kada će točno razgovori početi, rekao da ne treba robovati roku, jer radi se o vrlo složenom i teškom procesu. Točan datum početka pregovora ovisi o specijalnom povjereniku za status, kojega će vrlo brzo imenovati glavni tajnik UN, i ta osoba će određivati formalni datum početak pregovora. No, Eide je istaknuo kako vjeruje da će proces početi prije kraja godine.

I šef UN misije na Kosovu Soren Jeasen Petersen kazao je da je ovo povijesni dan i za Ujedinjene narode:

„Nakon šest i pol godina, dolazimo do kraja igre, ključne faze procesa, jer svi smo se složili da status quo više nije održiv. Znamo da će idući mjesec biti vrlo težak, testirat će nas se na terenu, a da ne govorim o osjetljivosti političkog procesa koji nas čeka. Bit će teško približiti stajališta dviju strana radi postizanja sporazuma. No, ostavimo za moment to po strani i pozdravimo povijesnu odluku Vijeća sigurnosti UN o Kosovu."

Voditelj UN misije na Kosovu također je kazao da će novi povjerenik za status Kosova imati ured u Austriji. No, to ne znači da će se u toj zemlji voditi pregovori:

"Prvih nekoliko mjeseci on će sigurno putovati između Prištine i Beograda, kao i država regije, te međunarodne zajednice, kako bi utvrdio okvir za razgovore. U ovom trenutku možemo reći da se neće oslanjati na sporazum iz Daytona ili Rambujea , već će on osobno odrediti okvir razgovora koji bi po njegovom mišljenju mogao dovesti do konačnog rješenja problema.“

Srpski premijer Vojislav Koštunica u razgovoru za RTV Srbije nakon sjednice Vijeća sigurnosti posebno je istaknuo činjenicu što je pred tim tijelom izložio stav Srbije, a to je da je okvir za rješenja statusa Kosova bitno poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, što je i temelj Ujedinjenih naroda. Istodobno je premijer Kosova Bajrram Kosumi u interviewu za Reuters kazao da se neće pristati ni na kakav diktat iz Beograda:

"Beograd neće imati pravo odlučivati o budućnosti Kosova. Da se Beograd pitao, Kosovo možda danas ne bi ni egzistiralo.“

Činjenicu da dvije strane imaju potpuno suprostavljena stajališta , Priština traži nezavisnost, Beograd je spreman dati autonomiju, Kai Eide je pred novinarima ispred dvorane Vijeća sigurnosti na East Riveru ovako komentirao:

"Važno je da se obje strane dovedu na razgovore. Bit će to, bez dvojbe, težak proces, a novom izaslaniku želim uspjeh kada bude imenovan".

Podsjetimo, norveški diplomat Kaj Eide, izaslanik glavnoga tajnika UN u svom je izvještaju Vijeću sigurnosti UN ponovio da međuetnički odnosi na Kosovu nisu najbolji, da je stanje na terenu i dalje je ozbiljno, da ima problema sa slobodom kretanja i sigurnosti, da je još uvijek neriješeno na desetke tisuća imovinskih slučajeva, no upozorio je razgovori moraju početi:

"Uvjeren da će rezolucija o kosovskom statusu imati pozitivan učinak na širu regiju, uključujući i Srbiju, na političku stabilizaciju, na proces pomirenja i ekonomski razvoj".

U sličnom tonu kao i Eide je govorio šef UNMIK-a Soren Jessen Petersen, koji je je istaknuo značaj ostvarivanja standarda, izgradnju multietničkog društva , te važnost slobode kretanje i povratak raseljenih i upozorio:

"Predstojeći razgovori o statusu predstavljaju rizik i suočavaju političke lidere s teškim izazovom. Lideri kosovskih Albanaca trebaju dokazati da su spremni graditi multietničko i tolerantno društvo koje će ih približiti njihovim ciljevima kada se odredi status Kosova. Važno je da se u proces uključi Beograd i kosovski Srbi."

U obraćanju članovima Vijeća sigurnosti UN, premijer Srbije Vojislav Koštunica izrazio je više puta uvjerenje da će se poštivati suverenitet i integritet Srbije i Crne Gore. On je istaknuo da je Srbija i Crna Gora spremna dati Kosovu status čvrste autonomije, ali u okviru Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Premijer Srbije je upozorio da je malo učinjeno na ostvarivanju multietničkog društva: manjinske zajednice, posebno Srbi, suočeni su s kršenjem svojih prava, sloboda kretanja je ograničena, a poštivanje ljudskih prava nije realnost. Imovinska prava se, kazao je, ne poštuju i ne štite. Na samom kraju svoga izlaganja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, Koštunica je ponovio kako se nada će se Vijeće sigurnosti pravično odnositi prema pitanju Kosova i Metohije.

*****

Institucije Kosova smatraju da je odluka Saveta bezbednosti UN za početak razgovora o statusu Kosova i imenovanju specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN bila očekivana i da predstavlja istorijsku odluku. Predstavnici kosovskih Srba ocenjuju takođe da je to bila očekivana odluka, koja je rezultat izveštaja amabsadora Kaj Ejde.

Portparol predsednika Kosova Muhamet Hamiti je za Radio Slobodna Evropa ocenio da se radi o odluci koja omogućava ulazak u poslednju fazu utvrđivanja nezavisnosti:

«Trenutak koji je dugo očekivan, možda i malo duže, ali mi pozdravljamo ovu odluku Saveta bezbednosti da se započne posao na utvrđivanju konačnog statusa Kosova. Ulazimo u zadnju fazu utvrđivanja statusa, što za nas treba da bude nezavisnost.»

Hamiti podvlači da se radi o putu iz kojega nema povratka i koji, prema njegovim rečima, obezbeđuje stabilnost:

«Ima vremena otkako smo na ovom bespovratnom putu koji obezbeđuje dostojanstvenu egzistenciju za ceo narod Kosova i stabilnost u regionu i šire.“

Zamenik premijera Kosova Adem Saljihaj u izjavi za naš program ocenjuje da se radi o odluci koja otvara novi fazu procesa nezavisnosti Kosova.

«Sigurno je da su Vlada Kosova i Kosovo dugo očekivali jednu takvu odluku i mogu reći sa punom sigurnošću da je ovo izuzetno značajna i istorijska odluka, koja otvara novu fazu procesa nezavisnosti Kosova. Mislimo da je taj preokret izvršen upravo danas, novom odlukom Saveta bezbednosti UN i sugurno će celo Kosovo pozdraviti ovu odluku.»

Vicepremiejr Saljihaj ističe da, iako ima i drugih opcija, ova odluka je još jedan korak ka nezavisnosti Kosova, koja je, prema njegovim rečima, glavna opcija u utvrđivanju statusa Kosova. Saljihaj smatra da će se proces utvrđivanja statusa Koasova okončati tokom sledeće godine.
Odluka Saveta bezbednosti je bila očekivana, izjavio je za Radio Slobodna Evropa i lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović:

«Očekivao se takav stav i takva odluka Saveta bezbednosti. Prosto mislim da je izveštaj Ejdea uglavnom obeležio i sednicu Saveta bezbednosti i budući tok razvoja situacije.»

Ivanović smatra najznačajnijim da se strane učesnice u razgovorima pripreme za razgovore:

«Ono što je sada na učesnicima u budućem procesu, da se dobro pripreme i da smognu snage da nađu kompromisna rešenja. Sve strane u razgovorima moraju imati kompromisno rešenje, alternativno rešenje za ono što je osnovni stav.“
XS
SM
MD
LG