Dostupni linkovi

U regionu intervenirano zaštitnim mjerama


Trinaest tisuća komada ubijene peradi neće biti jedina ekonomska šteta od virusa ptičije gripe u Hrvatskoj. Blokira se izvoz u regiju, a potrošnja mesa peradi i prerađevina ozbiljno opada. Država je i tu najavila intervenciju.

Ptičija gripa neće naškoditi izvozu hrvatske peradi i prerađevina u Evropsku uniju, jer zbog previsokih cijena i nema hrvatskog izvoza peradi na ta tržišta. Međutim, blokira se izvoz na tržišta Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore.

Za Radio Slobodna Evropa govori dobar poznavatelj problematike, direktor Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede u Hrvatskoj Udruzi poslodavaca Stipan Bilić:

„Cijela peradarska proizvodnja u Hrvatskoj još iz vremena Jugoslavije je programirana za prodaju u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji. Zapad ima previše i prejeftinog mesa peradi. Tako da zbog zabrane izvoza peradarskog mesa u evropske zemlje nećemo pretrpiti toliku štetu, ali hoćemo zbog zabrane izvoza u Bosnu i Srbiju.“

Upravo oko zabrane izvoza prerađevina od mesa peradi netko će se u Hrvatskoj možda ljutiti, ali takva mjera uopće nije neuobičajena, iskreno kaže Bilić:

„Prerađevine nikako ne mogu biti zarazne, ali se često puta iskoristi takva jedna kataklizma da se uvede sebi neku ekonomsku korist, na taj način isključi konkurenciju sa svog tržišta i omogući svojim proizvođačima lakšu prodaju. To je česta mjera. Ekonomski interes je pošten i opravdan i koristi se svaka prilika da se realizira.“

Najveće štete nastat će na domaćem tržištu. Hrvatski peradari jedna su od dosad nasjuspješnijih gospodarskih grana – godišnji promet mesa peradi i prerađevina bio je oko milijardu kuna, a godišnji promet jaja oko pola milijarde kuna ili nešto više. Iako je kompletan uzgoj peradi u Hrvatskoj u zatvorenom, dakle nema fizičke mogućnosti za zarazu
ptičijom gripom, potražnja pada, požalio nam se voditelj poslova na peradarskoj farmi „Vali-pile“ iz Sesvetskog Kraljevca, veterinar Zoran Bošnjak:

„Mi sad imamo tjedno proizvodnju jednodnevne peradi koju gušimo, ubijamo, neškodljivo uklanjamo, po Zakonu o veterinarstvu Republike Hrvatske. Ne možemo je plasirati. To je jedan dio gubitka. Drugi dio gubitka je smrzavanje, odnosno tvrtka „Vali-pile“ se bavi proizvodnjom brojlersko-peradarskog mesa, gdje proizvodimo čisti tržišni višak koji ne možemo nigdje plasirati i smrzavamo ga. U tom smrzavanju smo očekivali malu pomoć hrvatske Vlade, mogućnost lakšeg plasmana ili zatvaranje hrvatskih granica da se naš hrvatski proizvod može plasirati na hrvatsko tržište. Takvu pomoć dobili nismo, ne vidimo da ćemo je uskoro u budućnosti dobiti i jednostavno ne znamo ni mi sami šta napraviti dalje.“

Država treba intervenirati da pomogne peradarskoj industriji koja je – ne svojom krivnjom – zapala u probleme, naglašava Bilić:

„Otkupiti viškove mesa po razumnim cijenama, koje ne smiju biti tolike da bi se ovi obogatili prodajući državi, skloniti to meso sa tržišta do trenutka kad prodaja normalno krene i onda ga sukcesivno prodati.“

Ako se potvrdi da je u Hrvatskoj virus ptičije gripe uspješno izoliran, smanjena potražnja za mesom peradi ne bi smjela trajati dulje od dva-tri mjeseca, ocjenjuje Bilić:

„Mjesečno 30-40 miliona kuna. Znači, za nekoliko mjeseci je to stotinjak miliona kuna. Tako da bi, ipak, trebalo imati neku mogućnost za skloniti toliko robe.“

Resorno Ministarstvo danas je najavilo da priprema interventni otkup mesa peradi. Hoće li vijest o ptičijoj gripi u Hrvatskoj ugroziti i druge gospodarske grane, primjerice za Hrvatsku toliko značajni turizam? Poznavatelji problematike kažu da je daleko prerano o tome govoriti. Naime, ne znamo kako će se razvijati situacija sa ptičjom gripom u Evropi. Postoje ozbiljne najave da će popis evropskih zemalja u kojima će do proljeća biti konstatirana ptičija gripa, biti mnogo dulji nego što je sada.

*****

U BiH, naročito u opštinama koje graniče sa Hrvatskom, podignut stepen uzbune za prevenciju ptičijeg gripa. Iz Hrvatske se neće moći uvesti perad, pernata divljač, rasplodna i konzumna jaja, svježe, smrznuto meso, te proizvodi od peradi i pernate divljači. Iz Udruženja živinara tvrde, pak, da je strah javnosti od ptičijeg gripa preuveličan i da peradarima prijeti kolaps.

Iako su nadležne institucije za prevenciju ptičijeg gripa do sada uvjeravale javnost da je BiH niskorizična zemlja kada je u pitanju ova bolest, pojava zaraženih ptica u susjednoj Hrvatskoj podigla je stepen uzbune. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo, donijelo je rješenje o provođenju obaveznih veterinarsko-sanitarnih mjera i stavljanja pod stalni veterinarski nadzor opština u graničnom području sa Hrvatskom. Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio glavni veterinarski inspektor RS-a, Zoran Đerić:

“Odnosi se na opštine Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Gradiška, Srbac, Derventa, Brod, Vukosavlje, Šamac - i zbog postojanja ribnjaka rješenje se odnosi na opštine Prijedor i Prnjavor.”

Prema Đerićevim najavama, ove mjere danas će biti proširene na cijelu RS, ali i Federaciju Bosne i Hercegovine. Đerić ističe da se iz susjedne zemlje neće moći uvesti ništa što se odnosi na perad, pernatu divljač, rasplodna i konzumna jaja, svježe, smrznuto meso, te proizvode od peradi i pernate divljači:

“Jedino iz ovog dijela su oslobođeni proizvodi od peradi i pernate divljači koji su termički obrađani i u heremetički zatvorenoj ambalaži. I proizvodi od jaja koji isti tretman imaju.”

Na jezero Bardača, koje je jedno od najrizičnijih područja kada je u pitanju pojava ptičijeg gripa, upućeni su veterinarski republički inspektori koji će provjeriti da li se tamošnji kooperanti pridržavaju propisanih mjera. A mjere koje je donijelo resorno ministarstvo RS-a, između ostalog, podrazumijevaju osiguravanje higijenskih uslova i odgovarajućih zoosanitarnih mjera zaštite u svim objektima za držanje peradi, te dezinfekciju svih vozila na graničnim prelazima sa Hrvatskom. Ministarstvo je zabranilo izlaganje i prodaju živih ptica i domaće peradi na pijacama i sajmovima. Privatna prodaja mesa peradi i jaja na pijacama i tržnicama, bez prethodne provjere zdravstvene ispravnosti i žiga nadležnih veterinarskih organa, takođe je zabranjena.

Iako smatra da je zaraza divljih ptica moguća i u BiH, predsjednik Udruženja živinara RS-a, Rajko Latinović, tvrdi da je strah javnosti od ptičijeg gripa preuveličan. S druge strane, strah od propasti peradarstva, Latinović smatra opravdanim:

“Ja sam lično jutros tražio piletinu, ne mogu je naći u prodavnicama, što ne shvatam, što je nepotrebno. A zna se da je virus neotporan na toplotu. To je ono što me stvarno zabrinjava, jer iza toga ide sad ona strašna najava, viđenje kako će izgledati taj ekonomski efekat. Ako bi ovako nastavilo, za mjesec, dva dana bi već peradarnici ostali prazni.”

Prema pisanju domaćih medija, Federalno ministarstvo zdravlja dalo je nedavno interventnu dozvolu za uvoz 1.500 kutija tamiflua, lijeka za prevenciju ptičije gripe, a epidemiolozi su najavili da je švicarska farmaceutska kompanija “Roše” spremna sarajevskom “Bosnalijeku” dati sublicencu za proizvodnju. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a podnijelo je zahtjev za nabavku 10.000 pakovanja tamiflua, koji košta 70 konvertibilnih maraka, a izdavaće se samo na ljekarski recept.

*****

Ministarstvo poljoprivrede Srbije donelo je naredbu kojom se na svim graničnim prelazima u Srbiji uvode mere za sprečavanje unošenja i širenja zaraze ptičjeg gripa, saznaje naš radio u tom ministarstvu.

Naredba za sprečavanje širenja ptičjeg gripa najverovatnije će se primenjivati od utorka, 25. oktobra a, kako nam je rekla Jasna Stojanović, PR Ministarstva poljoprivrede Srbije, nove mere zaštite podrazumevaju obaveznu dezinfekciju vozila na svim graničnim prelazima, kao i zabranu unošenja životinja i hrane životinjskog porekla.

“Mogu samo da vam kažem da će dezinfekciju vršiti veterinarske stanice i veterinarski instituti koji ispunjavaju veterinarsko-sanitarne uslove za obavljenje poslova dezinfekcije i da će se to najverovatnije postaviti na graničnom prelazu za motorna vozila, znate već kako izgleda ta barijera kroz koje svako vozilo mora da prođe.”

U svim većim gradovima Srbije otvoreni su i kol centri u kojima građani prijavljuju slučajeve pronađenih uginulih ptica, ali je Sanja Čelebićanin, načelnik republičke veterinarske inspekcije rekla da su mobilne ekipe stalno u pripravnosti i da razloga za paniku nema.

“Te mobilne ekipe veterinara izlaze odmah na lice mesta po prijavi i ako je sumnja na zaraznu bolest na osnovu kliničkom pregleda onda se zove veterinarski inspektor koji o tome sačinjava zapisnik, rešenje i upućuje takvu pticu u naša tri instituta koja su referentna za dijagnostiku avijarne influence.

Najnovija naredba Ministarstva poljoprivrede četvrta je po redu od kada je najavljena opasnost od avijarne influence, a proteklih dana pojačana kontrola bila je na granici sa Hrvatskom i Rumunijom.

*****

Na Kosovu su preduzete sve mere predostrožnosti u cilju sprečavanja pojave ptičjeg gripa. Određene su dve faze delovanja. U prvoj fazi je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo uvoz živine iz kriznih regiona, a u drugoj fazi Ministarstvo zdravlja treba da nabavi antivirusni lek.

Za sada na Kosovu nije zabeležen nijedan slucaj ptičjeg gripa, a s ciljem da tako i ostane, Vlada Kosova je uvela stroge mere predostrožnosti, zabranjen je uvoz peradi i vrši se dezinfekcija vozila na graničnim prelazima. Nakon što je potvrđeno da se ptičji grip pojavio u Turskoj, Rumuniji, Grčkoj i Hrvatskoj, kosovsko Ministarstvo za poljoprivredu i Ministarstvo zdravlja, uz podršku međunarodne administracije, formirali su Štab za zaštitu od ptičjeg gripa.

Ministar zdravlja Sadik Idiriz kaže za Radio Slobodna Evropa kako su institucije Kosova, i na centralnom i na opštinskom nivou, spremne da reaguju u slučaju pojave ptičijeg gripa:

“Ministarstvo je u prvi mah zabranilo uvoz živine i peradi iz Turske, Rumunije i kasnije iz Grčke, a na svim graničnim prelazima su uvedene mere dezinfekcije svih koji ulaze na Kosovo. Takođe su izvršene pripreme u oblasti veterinarstva. Što se tiče Ministarstva zdravlja, formiran je Štab na nivou Ministarstva u koji su ušli svi značajni predstavnici, od Instituta za zaštitu zdravlja i ostalih delova Ministarstva. Takođe, na svim nivoima, na regionalnom, opštinskom formirani su štabovi koji će delovati u slucaju pojave bolesti. Sve što je potrebno mi smo uradili.”

Skupštinski odbor za zdravstvo i socijalno staranje zatražilo je od Vlade, UNMIK-a, Svetske zdravstvene organizacije i USAID-a novčanu pomoć od 2.200.000 evra za zaštitu građana od ptičijeg gripa. Taj novac se treba upotrebiti za nabavku antivirusnog leka Tamiflu. Posle pojave ptičijeg gripa u nekim zemljama regiona, građani Kosova se plaše da se virus približava, stoga je za oko 30 odsto opala prodaja mesa i proizvoda od živine. Ministar Sadik Idrizi kaže da se može kupovati samo kontrolisana živina:

“Živina koja nije zaražena, ona je u prodaji i nema nekih opasnosti. Ono što je uvezeno, što je kontrolisano od strane sanitarnih inspektora i veterinara, je u normalnoj upotrebi“.

Poznavaoci ekonomskih prilika istilu da se samo strogim merama kontrole granica Kosovo može zaštiti od ptičijeg gripa, istitučući kako je ilegalna trgovina trenutno najveći rizik.
XS
SM
MD
LG