Dostupni linkovi

Kosovo će dobiti uslovnu nezavisnost


Budući staus Kosova će biti oblik uslovne nezavisnosti, kaže Tim Judah, analitičar i autor knjige o Kosovu. Judah smatra da će, pošto je vrlo teško da se postigne saglasnost političkih predstavnika Kosova i Srbije, o statusu Kosova odlučiti zemlje članice Kontakt grupe. I to će biti, ako je moguće, kroz odluku Saveta bezbednosti UN, a ukoliko to nije moguće, onda će članice Kontakt grupe samostalno doneti odluku o tome.

Arbana VIDISHIQI (Priredio: Gëzim BAXHAKU)

Govoreći o tome kako vidi proces utvrđivanja statusa Kosova, Tim Judah ističe kako ima malo šansi da se obezbedi saglasnost između Prištine i Beograda oko pitanja statusa. Na pitanje: ko će onda odlučiti o statususu, Judah odgovara:

“Za sada izgleda da će zemlje članice Kontakt grupe, velike sile koje se bave pitanjem Kosova, doneti konačnu odluku o narednim koracima. Ako bi se tako nešto uradilo preko Saveta bezbednosti UN, što ostaje da se vidi, bilo bi dobro. Međutim, ukoliko to nije moguće, onda će delovati bez Saveta bezbednosti. Kao sto sam rekao, mislim da su velike sile, zemlje Kontakt grupe, one koje će doneti odluku.”

O ulozi Rusije u ovom procesu Judah kaže:

“Do sada je bilo jedno opšte osećanje da će Rusija podržati Srbiju tokom celog pregovaračkog procesa. Ruske diplomate su citirane u srpskim medijima da se Rusija neće složiti ni sa jednim rešenjem koje nije prihvatljivo za Srbiju i da će biti na njenoj strain. Međutim, privatno, pred zapadnim diplomatama, oni govore suprotno. Drugim rečima, Rusija sada prihvata činjenicu da je nemoguće da se Kosovo i Srbija sada ujedine. Razlog tome je da je u prošlosti ruski interes bio da se predupredi sličan presedan i sa Čečenijom . Ruski zvaničnici nisu hteli da Kosovo bude nezavisno iz straha da može stvoriti presedan koji može biti primenjen na Čečeniju. Sada na to gledaju drugačije. Iz onoga što sam ja shvatio, oni misle da, ukoliko ne mogu da preduprede nezavisnost Kosova , onda iz ovoga mogu izvući presedan od kejeg će imati koristi. To posebno važi za one separatističke regione gde Rusija ima svoje interese, kao u regionu Transdijenstije u Moladaviji ili region Abkhazije u Južnoj Osetiji. U ovim oblastima Rusija ima velike interese i u budućnosti može zapretiti svakome da, ukoliko je Kosovo uspelo da stekne nezavisnost bez saglasnosti Beograda, onda isti presedan vredi i za nezavisnost separatističkih regiona u Moldaviji, bez njihove saglasnosti.”

Na pitanje šta misli da će biti budući politički status Kosova, Judah odgovara kako misli da će to biti “jedan oblik uslovne nezavisnosti”.

“Međutim, ne znam znači li ovaj oblik jedno mesto u Ujedinjenim nacijama posle jedne ili 15 godina. Ne znam da li uslovna nezavisnost podrazumeva jednu vrstu nezavisnosti sa uslovima ili ispunjavanjem nekih uslova koji će omogućiti nezavisnost. Mislim da će upravo ovo pitanje biti deo posla koji će se obaviti sledećih meseci i tokom sledeće godine. Međutim, ja sam mišljenja da će se u ovom sklopu, ovo pitanje biti preuzeti iz izveštaja Međunarodne komisije za Balkan, koji je obljavljen u aprilu ove godine i koji je preporučio nezavisnost u četiri faze. Znači, mislim da ce se neki elementi o statusu preuzeti iz ovog izvestaja.”

Ima li razlike između izraza “konačni status” i budući status”, koji upotrebljavaju zapadne diplomate ili je to lični izbor terminologije?

“Mislim da su pre jedne ili dve godine ljudi počeli da govore o “konačnom statusu”. Sada kada smo blizu pravog trenutka izraz ‘budući status’ se upotrebljava skoro od svih. Svako ko i danas upotrebljava izraz ‘konačni status’ greši. Mislim da sve sto će se događati tokom jedne godine je da Kosovo neće biti potpuno nezavisna država, u najmanju ruku ne kako su ostale države u Evropi. Biće jedna vrsta tranzicionog perioda, biće prisustva međunarodnih mirovnih snaga KFOR-a, biće takođe jedan oblik međunarodne administracije koji će naslediti Misiju UN. Međutim, kako će to izgledati ne znamo. Hoće li se preuzeti neki model sličan onim u Bosni, ostaje da se vidi. Upravo stoga mislim da je izraz ‘budući status’ precizniji od izraza ‘konačni status’.”
XS
SM
MD
LG