Dostupni linkovi

ZAGREB / LONDON / MOSKVA


Hrvatske vlasti su blokirale područje oko Zdenaca u zapadnoj Slavoniji u kojem je juče otkriven virus ptičjeg gripa.
Najavljeno je likvidiranje živine u prečniku od tri kilometra od mesta na kojem je virus otkriven.
Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader je saopštio kasno sinoć na vanrednoj konferenciji za medije da je virus pronađen na uzorku uzetom iz sa dvanaest uginulih labudova pronađenih u četvrtak u jezeru kod sela Zdenci u zapadnoj Slavoniji.
"Vlada Hrvatske na ovaj način želi da upozori sve zemlje srednje i jugoistočne Evrope na mogućnost te pojave i na potrebu stalne razmene informacija", rekao je hrvatski premijer.
Potvrđeno je da je reč o virusu podtipa H5, ali je saopšteno da dok ne stignu rezultati analize uzorka poslatog u Veliku Britaniju nije jasno je li reč o tipu "H5N1" kakav je još ranije pronađen u Rumuniji i kakav je opasan po ljude.
Evropska unija je najavila zabranu uvoza živine iz Hrvatske. Hrvatska je međutim već objavila da će suspendovati izvoz živine u zemlje Evropske unuije. Od jutros u Ljubljani zasedaju slovenački veterinarski stručnjaci kako bi utvrdili mere zaštite nakon što je ptičji grip otkriven u Hrvatskoj.
Virus ptičjeg gripa je u međuvremenu otkriven i u Velikoj Britaniji i to u uzorku iz jednog papagaja uvezenom iz Južne Amerike.
Ruska agencija "Intefaks" je javila, pozivajući se na izjave ruskih zvaničnika, da je virus ptičjeg gripa otkriven i u gradu Čeljebinsku na Uralu.
Još ranije ptičji grip je otkriven u Rumuniji i u Turskoj kao i u ruskoj oblasti Tuli.
XS
SM
MD
LG