Dostupni linkovi

WASHINGTON


Sjedinjene Drzave ce sprovesti istragu o televizijskom izvestaju koji je prikazao americke vojnike kako spaljuju tela dva poginula talibanska borca u Afganistanu, sto moze dodatno ugroziti ugled americke vojske. Portparol State Departmenta Sean McCormack je u cetvrtak rekao novinarima da su navodi protiv americkih vojnika "vrlo ozbiljni" i, ako se pokazu istinitim, "vrlo zabrinjavajuci". On je rekao da ce biti sprovedena istraga i, ako se utvrdi krivica, da ce odgovorni biti pozvani na odgovornost.
Australijska televizija SBS emitovala je u sredu snimak koji pokazuje americke vojnike kako spaljuju tela navodnih talibanskih boraca u blizini sela Gonbaz kod Kandahara, sto se protivi islamskim verskim obicajima. Nakon toga je jedinica americke vojske za psiholoski rat emitovala uvredljive poruke nazivajuci talibane "kukavickim psima" koji su dopustili da tela njihovih saboraca budu spaljena.
State Department je poslao poruke americkim ambasadama u svetu da uvere vlasti zemalja da incident ne odrazava vrednosti koje zastupaju Amerikanci te da je politika Sjedinjenih Drzava da se prema mrtvim neprijateljima odnosi prema Zenevskim konvencijama i s postovanjem.
XS
SM
MD
LG