Dostupni linkovi

Od sjaja do Sibira


Aleksandar Pleskov (Pleshkov), šef Sibirske kaznene administracije, potvrdio je u četvrtak glasine da je Hodorkovski stigao u zatvor. Time su okončana nagađanja gdje je nakon dvogodisnjeg pritvora u Moskvi prebačen nekada najbogatiji čovjek u Rusiji, osnivač naftnog giganta Jukos. Četrdesetdvogodišnji Hodorkovski izdržavaće kaznu u istočnom Sibiru, u logoru koji je u blizini granice sa Kinom. Do rodne Moskve dijeli ga 5.000 kilometara. Advokatima i rodbini će trebati pet sati leta i još sedam sati vožnje automobilom da bi ga posjetili. Pleskov kaže da se radi o normalnom kampu u kome nema opasnih kriminalaca. Ove tvrdnje teško će umiriti borce za ljudska prava i prijatelje Hodorkovskog, koji smatraju da vlasti nastoje da ga izoluju i slomiju psihološki.

Osuđen je u maju za poreske i finansijske pronevjere u procesu koji mnogi smatraju namjerom Kremlja da eliminiše mogućeg političkog rivala i povrati kontrolu nad strateškim rezervama nafte. Sve mogućnosti žalbe iscrpio je u septembru. Lev Ponomarev , iz Sveruskog pokreta za ljudska prava, kaže da, šaljući Hodorkovskog u Sibir, vlasti krše zakon koji propisuje da se kazne izdrzavaju blizu mjesta boravka okrivljenih. Sibir je kazna zbog političkih ambicija Hodorkovskog, kaže Ponomarev:

“To je osveta dijela vlasti, Kremlja i predsjednika Putina lično. Time se krši zakon, jer rodbina ne može posjetiti Hodorkovskog. Našom zemljom rukovode osvetoljubivi ljudi. Njihov jedini motiv je što žesća osveta.”

Slučaj Hodorkovskog je pobudio sumnje Zapada u privrženost predsjednika Putina demokratskim vrijednostima. Ponomarev se nada da zapadne zemlje neće propustiti da osude transfer Hodorkovskog u Sibir.:
„Smatram da lideri zapadnih zemalja imaju dužnost da reaguju. Nadam se da će oni reagovati i prisiliti naše vođe da se pridržavaju zakona u ovom slučaju.”

Anatol Drel , jedan od branilaca Hodorkovskog, kaže da je njegov klijent već konsultovao lokalnog advokata:

“Pozvao nas je advokat iz Krasnokamenska i informisao da se sastao sa Hodorkovskim i da je karantin okončan. Mislim da će advokati iz Moskve biti u stanju da ga posjete naredne sedmice.”

U kampu u kome će Hodorkovski izdržavati kaznu ima 1.000 zatvorenika. Većinom su osuđeni zbog krađe i pronevjere. Kada je zatvor otvoren 60-tih godina, u njemu su bili osuđenici koji su pomagali gradnju postrojenja za preradu urana. Danas se u logoru proizvodi tekstil, ali cijelo područje je kontaminovano radiaktivnim otpadom. Platon Lebedev, poslovni partner Mihaila Hodorkovskog, prošao je gore. On služi kaznu u zatvoru iznad Arktičkog kruga.
XS
SM
MD
LG