Dostupni linkovi

Pregovori sa EU počinju do kraja godine?


Pregovori bi mogli početi do kraja godine. Međutim, kako upozorava šef delegacije Evropske komisije u BiH, Majkl Hamfris, ako izostane napredak u još tri oblasti, oni bi mogli biti odgođeni:

“Da nastavi poboljšavati svoju saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine za područje bivše Jugoslavije, da nastavi napredak kad je u pitanju reforma policijskih struktura i, kada je u pitanju Javni RTV servis, da usvoji preostali zakon o servisu javnog tv emitiranja, i da, u dodatku tome, i provede te zakone, odnosno da izvrši restruktuiranje Javnog RTV servisa za ovu zemlju.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić, podsjeća da je do sada usvojeno 46 zakona u procesu usklađivanja bosanskohercegovačkog sa evropskim zakonodavstvom. Uz rad na oblastima koje je označila Evropska komisija, važan posao su pregovaračke pozicije, kaže Terzić, koji se upravo vratio iz Brisela:

“Prema iskustvima ugovora o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske, Makedonije, pregovaračkih pozicija za Srbiju i Crnu Goru, je da ćemo najvjerovatnije imati šest pregovaračkih timova, a pregovaračku poziciju ne možemo do kraja zauzeti dok 12. decembra ne dobijemo konačnu saglasnost od strane Evropskog vijeća i ne dobijemo pregovaračku poziciju.”

Nakon toga sve će biti mnogo jasnije, kaže direktor Direkcije za evropske integracije BiH, Osman Topčagić:

“Pregovori onda mogu početi bilo koji dan poslije 12. decembra. Ja očekujem da ćemo svi nastojati da taj dan bude i formalno obilježavanje desetogodišnjice Mirovnog sporazuma - 14. decembra je potpisan u Parizu i otvaranjem pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zaista se na najbolji način obilježava zajednički uspjeh i BiH i međunarodne zajednice.”

Terzić završetak pregovora ne želi vezivati za opšte izbore naredne godine:

“To je jedan univerzalni posao koji ne bi trebao na sebi da osjeti bilo kakve izborne parole i izborne kampanje.”

Međutim, Terzić upozoroava da će najveći izazov za BiH biti njena ustavna struktura, koja ne daje sve potrebne mehanizme Vijeću ministara jer su neki segmenti u nadležnosti entitetskih vlada. Komplikovanu BiH stvorila je međunarodna, odnosno Evropska zajednica, ističe univerzitetski profesor Muris Čičić:

“Stvorila je zaista jednu tvorenu za koju ja ne vjerujem da može funkcionirati bez promjene, ali koja se sigurno interno ne može promijeniti. Sad se lansira i teza da konstitutivni narodi imaju drukčiji pristup prilazu Evropi. Međutim, ja se nikad ne bih složio s tim. Ja ne mislim da konstitutivni narodi imaju drukčiji pristup. Ja mislim da one ideje koje su stvorile BiH ovakvom kakva jeste još uvijek vladaju kod jednog dijela konstitutivnih naroda.”

Građani jedino žele bolji život - sa ili bez Evropske unije:

“Nije bitno uopšte da li će BiH biti članica Evropske unije, a dobro bi bilo da bude, nego je bitno da dostigne evropske standarde. I, nažalost, ovo što sada živimo jako je daleko od toga.”
XS
SM
MD
LG